Farm house Huber

Fröllerberg 117

39037

Rodeneck, Italien

Architekt

Lorenz Pobitzer
Sparkassenstraße 5 / Via cassa di risparmio 5 I-39100 Bolzano / Bozen
info@in-arte.it

Besitzer

Stefan Klotzner
SKlotzner@spv-bz.it

Ansprechpartner

Antonello Durante
Eurac Research
antonello.durante@eurac.edu

Other Information

© Francesca Roberti
The farmhouse Huber is a listed building typical of the South Tyrolean countryside consisting of a main house and a barn. Given the poor conservation of the building, it went through an extensive refurbishment. The main goal was to adapt the house to modern standards while keeping unaltered its historic values and preserving it over time. Two apartments were created while preserving the old substance as much as possible. The barn was also renovated, rotten structural components were replaced and the roof was covered with shingles. The farmhouse Huber was awarded as the best energy-efficient renovation in 2008.
Energieeffizienz
129 kWh/m2.y

Klimazone D/E

Höhe über dem Meer 1500 m ü.d.M.

Heizgradtage 2669

Kühlgradtage 5442

Unterschutzstellung denkmalgeschützt

Ensembleschutz:
Nein

Stufe der Unterschutzstellung:
Architectural protection DGP-LAB 5041 07/10/1985

Baualter vor 1600

Letzte Sanierung:
2008

Gebäudenutzung Residential (rural)

zusätzliche Nutzung:
Residential (rural)

Gebäudebelegung:
Permanently occupied

Anzahl der Bewohner/Nutzer:
3

Gebäudefläche Nettogeschossfläche [m²]: 394,0

Gebäudetyp:
Detached house

Anzahl der Stockwerke:
2

Keller ja/nein:
Ja

Anzahl der beheizten Stockwerke:
2

Thermische Gebäudehülle [m²]:
394,0

Volumen [m³]:
1277,0

NGF Berechnungsmethode:
Useful area (it)

Bauart
Stone masonry wall

Außen:
Rendered

Innen:
Plastered (on hard)

Dach:
Pitched roof

+ MEHR - WENIGER
© Francesca Roberti
© Francesca Roberti
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
Living area © Arch. Lorenz Pobitzer
Living area © Arch. Lorenz Pobitzer
Kitchen © Francesca Roberti
MEHR SEHEN +
Kitchen © Francesca Roberti
Stube © Francesca Roberti
Stube © Francesca Roberti
Stube © Arch. Lorenz Pobitzer
Stube © Arch. Lorenz Pobitzer
Stairs to the first floor © Arch. Lorenz Pobitzer
Stairs to the first floor © Arch. Lorenz Pobitzer
Upper floor bathroom © Arch. Lorenz Pobitzer
Upper floor bathroom © Arch. Lorenz Pobitzer
Upper floor buthtub area © Arch. Lorenz Pobitzer
Upper floor buthtub area © Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
Stairs to first floor © Arch. Lorenz Pobitzer
Stairs to first floor © Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
Kitchen © Arch. Lorenz Pobitzer
Kitchen © Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
Stube with original casings © Arch. Lorenz Pobitzer
Stube with original casings © Arch. Lorenz Pobitzer
Labe before renovation © Arch. Lorenz Pobitzer
Labe before renovation © Arch. Lorenz Pobitzer
Kitchen before renovation © Arch. Lorenz Pobitzer
Kitchen before renovation © Arch. Lorenz Pobitzer
Renovated Labe © Dagmar Exner
Renovated Labe © Dagmar Exner
Cellar after renovation © Francesca Roberti
Cellar after renovation © Francesca Roberti
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
Renovated Labe with stairs to the second floor © Arch. Lorenz Pobitzer
Renovated Labe with stairs to the second floor © Arch. Lorenz Pobitzer
Renovated kitchen © Arch. Lorenz Pobitzer
Renovated kitchen © Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer
© Arch. Lorenz Pobitzer

RENOVIERUNGS-PROZESS

Architektur

BESCHREIBUNG

The farm Huber consists of a residential building and a large barn, built between the 14th and the 15th Centuries. The Stube casings date back to around 1730-50. Before the refurbishment, this listed fabric was no longer suitable for current housing needs. The refurbishment involved architectural renovation and energy efficiency interventions. Two residential units were created. In the refurbishment of the interiors, black iron was used for stairs and railings, quartzite for the corridor and kitchen on the ground floor, and brushed larch for the floors. The low ceiling on the upper floor was partially removed; this gives more light to the rooms through the glazed dormers. Larch shingles were used for the roof.
Städtebaulicher Kontext
The building is placed in a typical South Tyrolean rural context and is surrounded by a few other farm houses. It is 5.5 km far from the city centre and it is not frequently and easily connected to it by public transport.

DENKMALWERT

ERHALTENSWERTE ELEMENTE
External walls, the stube casings date back to around 1730-50 and the Labe, the traditional vaulted entrance hall.
Denkmalwert und wie er bestimmt wurde
The whole complex, including the barn, is considered a historical building. Peculiar elements of the house worth being protected are above all the Labe with its barrel vault and the cellar stonewall.

Erhaltungszustand

Erhaltungszustand der Gebäudehülle
The residential building was in a poor conservation state before the intervention. The load-bearing structure needed urgent repairs due to cracks in the vaults and walls. Windows were of single glazing. In some cases, there were windows with no more glasses on the upper floor. The barn shingle roof was leaking. The roof main structure was partly rotten. The stonewall to the valley side was subject to rising damp. Some areas of the building were no longer walkable.
Haustechnische Anlagen vor Sanierung
There was neither a bathroom nor a heating system.

Ziel der Sanierung

Renovation
The house has been completely refurbished in consultation with the heritage office of the province of Bolzano. The goal was to create two residential units while preserving the farmhouse's old substance as much as possible. The basement area above ground on the valley side has been transformed into a small apartment. All new components were decided to be recognizable as a new intervention by design. For this reason, they are deliberately lifted from the old building fabric. Only a few materials are used: plaster, wood, stone, black steel and glass. To satisfy the client's desire for brightness, view and spaciousness, the upper floor ceiling was partly removed and an open roof space with a gallery was created. The barn was also refurbished. On the hillside, taking advantages of the slope, a new sheep shelter was built from a wooden structure covered with photovoltaic panels that power the building with green electricity.
Gewonnen Erkenntnisse / besondere Erfahrungen
-
Beteiligte Akteure
Architekt
Lorenz Pobitzer
Sparkassenstraße 5 / Via cassa di risparmio 5 I-39100 Bolzano / Bozen
info@in-arte.it
Eingesetzte Software/Berechnungstools
Folgte die Sanierung einer spezifischen Methode? Nein
Life Cycle Analysis (LCA) There are no data available.

SANIERUNGS-LÖSUNGEN

Außenwände

Basement stone wall

External wall I

External wall II

Basement stone wall

An 80 mm gaseous concrete wall was placed in front of the original stone wall for thermal insulation and protection from the raising dump.

As the building is listed, it can only be insulated towards the inside.

U-Wert (vor Sanierung) [W/m2K]: 0,71 W/m²K U-Wert (nach Sanierung) [W/m2K]: 0,51 W/m²K
Mehr Details
Aufbau Bestandswand
Stone - Stone wall:
700 mm
:
Aufbau sanierte Wand
Stone - .:
700mm
Other - Gaseous concrete blocks:
80 mm
Plaster - .:
20 mm
External wall I

The main wall was a masonry wall of approximately 60m, partly not plastered with wood panelling towards the inner surface. Its refurbishment dealt with the exterior plaster's renovation, the application and roughening to the interior plaster, then internal wall insulation in wood fibre panels 2 + 2 cm between the masonry wall and the panelling.

The solution was successful from a conservation point of view. The masonry wall was insulated from the inside. Hence, the wall's original wooden panelling appearance remained unchanged while offering the appropriate level of thermal insulation.

U-Wert (vor Sanierung) [W/m2K]: 0,74 W/m²K U-Wert (nach Sanierung) [W/m2K]: 0,42 W/m²K
Mehr Details
Aufbau Bestandswand
Stone - masonry wall partly not plastered:
600 mm
Wood panelling - .:
20 mm
Aufbau sanierte Wand
Plaster - .:
20mm
Stone - .:
600 mm
Insulation - wood fibre panels:
20 mm
Insulation - wood fibre panels:
20 mm
Wood panelling - .:
20 mm
External wall II

The first-floor wall was a half-timbered construction. A black windproof paper barrier was attached to the old wooden formwork's inner surface, then a new wooden construction was added, which was insulated with a 12 cm wood fiberboard. Additionally, a 4 cm continuous wooden fibreboard was included along with glued OSB panels and a vapour barrier. A plaster finishes completed the solution.

.

U-Wert (vor Sanierung) [W/m2K]: 0,93 W/m²K U-Wert (nach Sanierung) [W/m2K]: 0,25 W/m²K
Mehr Details
Aufbau Bestandswand
Other - Half-timbered construction:
400 mm
Plaster - .:
20 mm
Aufbau sanierte Wand
Other - Half-timbered construction:
400mm
Wood - new wooden construction with windproof barrer:
2 mm
Insulation - wood fibreboard:
120 mm
Insulation - continuous wooden fibreboard:
40 mm
Other - OSB panel with vapour barrier:
30 mm
Plaster - .:
20 mm


Fenster

Double single-glazing

Double single-glazing

Existing windows were exchanged with custom-made new units by a local furniture maker. The aim was to build a two-sash window with two glazing bars to achieve high energy performance while being of high aesthetic quality.

In order to preserve the appearance of the original windows, new windows were modelled according to the old ones in terms of proportions and profile widths. To improve the thermal performance of the window, an insulating glass unit was installed.

Bestandsfenster U-Wert Glas [W/m2K]: 5,8 Neues Fenster U-Wert Glas [W/m2K]: 1,0 Bestandsfenster U-Wert Rahmen [W/m2K]: 0,4 Neues Fenster U-Wert Rahmen [W/m2K]: 1,6
Mehr Details
Fenstertyp Bestand Double window
Verglasungsart Bestand Single
Verschattung Bestand NA
Ungefähres Einbaujahr 1900
Neuer Fenstertyp Casement window
Verglasungsart des neuen Fensters Double
Verschattung des neuen Fensters NA
Neuer Energiedurchlassgrad g [-] 0,0

Weitere Maßnahmen

DACH

ERDGESCHOSS

SONSTIGES

DACH

The roof was completely refurbished.

The refurbishment was conducted according to traditional construction technologies.

U-Wert (vor Sanierung) [W/m2K] 0.81 U-Wert (nach Sanierung) [W/m2K] 0.22
Mehr Details
Aufbau Bestandsdach
Shingles - original shingles roof:
20 mm
Wood - Wood paneling:
30 mm
Aufbau saniertes Dach
Shingles - .:
20 mm
:
0 mm
- Vapour barrier:
0 mm
:
80 mm
Wood paneling - in between wooden beams:
120 mm
Plaster - .:
20 mm
ERDGESCHOSS

The floor was lowered to accomplish the habitability requirements. A 14 cm concrete layer was added to a gravel substructure with drainage and and a subfloor with 10 cm reinforced cement. 12 cm rigid foam insulating XPS boards were also added. Then an 8 cm screed and a wooden floor completed the slab.

.

U-Wert (vor Sanierung) [W/m2K] 0 U-Wert (nach Sanierung) [W/m2K] 0
Mehr Details
Aufbau Boden/Kellerdecke im Bestand
Finish - .:
19 mm
Solum - .:
600 mm
Aufbau Boden/Kellerdecke nach Sanierung
Finish - Wooden floor:
21 mm
Other - Screed:
80 mm
Insulation - XPS foam boards:
120 mm
Other - Subfloor with reinforced cement:
100 mm
Concrete slab - Concrete layer:
140 mm
Other - Gravel substructure with drainage:
600 mm
Solum - .:
600 mm
SONSTIGES

The upper floor ceiling was partly removed to satisfy the users' desire for brightness, view, and spaciousness. An open roof-space with a gallery was created. The cladding of the existing gable was removed and replaced with broken laths in brushed flat boards. Behind the cladding, there are large glazed fields that lit the living room in one case and the bathroom in the other. A skylight in the living room also lit the workspace behind it and widens the feeling of space.

The glazed cladding preserves the external historic appearance and allows visuals, lights and shadows at the same time.

HVAC

HEIZUNG

BRAUCHWARMWASSER

HEIZUNG

Three traditional wood stoves provided heating: two on the ground floor and one on the basement in the kitchen. For the other parts of the building, a floor heating system was installed. The hot water needed is produced by electrical boilers mainly powered by the PV system.

The wood stoves in trouble were demolished and rebuilt true to the original.

Mehr Details
Heizungssystem nach Sanierung zusätzliches Heizungssystem nach Sanierung
Art der Heizung Stove Boiler
Brennstoff Biomass Electricity
Wärmeverteilung Air Radiating floor
Nennleistung - kW kW
BRAUCHWARMWASSER

Hot water was provided via buffers with heating cartridges.

.

Mehr Details
Brauchwarmwasserbereitung nach Sanierung
Typ with heating system
Brauchwasserspeicher Ja
Wärmerückgewinnung aus Brauchwasser Nein

ERNEUERBARE ENERGIE

Photovoltaik

Photovoltaik

Photovoltaic panels were installed on the roof of a sheepfold. The PV system covers 88% of the electrical needs of the building.

This solution allows the character and the appearance of the historic building to remain unchanged while producing energy.

The solution adopted is considered as a decentralised power production where PVs are placed on a structure closed to the main historic building so that the building remains unchanged.

Mehr Details
Photovoltaic System
Type
Collector area 200,0 m²
Total nominal power 0,0 kW
Overall yearly production 45000,0 kWh

Energieeffizienz

Energieeffizienz
Energieausweis Energy performance certificate: As the building is listed, there is no legal obligation to certify the building. Nevertheless, a calculation according to the local energy agency (KlimaHaus) was done.
Freiwillige Zertifikate Nein
Energievrabrauch
Heizung
Berechnungsmethode NA
Energieverbrauch vor Sanierung 151 kWh/m2.y
Energieverbrauch nach Sanierung 129 kWh/m2.y

Primärenergie
Berechnungsmethode NA
Energieverbrauch incl Brauchwarmwasser Nein
Gemessene Parameter
Raumklima
Type_of_monitoring: Punctual

Raumklima

Temperatur

The temperature of the building during day and night was considered adequate all over the year. No ventilation measures are taken during the summer, neither at daytime (no shielding elements are in place) nor at nighttime.

Indoor Air Quality

Occupants are greatly satisfied with the air quality of the building.

Daylight

Occupants are greatly satisfied with the level of daylight in the building.

akustischer Komfort

The occupants reported that the building envelope adequately shields by any unwanted noise.

Post Occupancy Evaluation

POE-Report was created

Kosten

Finanzielle Aspekte

NA

Betriebskosten
Lifecycle cost
Nein

Gemäß der Verordnung (EU) 2016/679 teilen wir Ihnen mit, dass diese Webseite eigene technische Cookies und Cookies Dritter verwendet, damit Sie effizient navigieren und die Funktionen der Webseite einwandfrei nutzen können. Wenn Sie weiterhin auf diesen Seiten surfen oder auf „OK“ klicken, stimmen Sie der Cookie-Nutzung zu. Weitere Informationen zu den verwendeten Cookies, und zu ihrer Deaktivierung finden Sie hier.