Hiša trentarskih vodnikov

Na Logu v Trenti

5232

Trenta, Slowenien

Architekt

Ing-arh, Polona Čeh s.p.
Kranjska cesta 4, 4240 Radovljica

Besitzer

Triglavski narodni park
Ljubljanska cesta 27, 4260 Bled
triglavski-narodni-park@tnp.gov.si

Bewohner

Triglavski narodni park
Na Logu v Trenti, 5232 Soča

Ansprechpartner

Jana Podgornik
Posoški razvojni center
jana.podgornik@prc.si

Other Information

Visits
The building is used as congress centre and to support social life of the local community.

© PRC
History of this building goes back to the early 30s of the 20th century when a new complex of the Cantore barracks was built by Italians in order to defend the Rapallo border which ran along the nearby peaks. It was used as a kitchen and a dining place. Within the renovation in 1999 the original structure was refurbished and upgraded in line with the local building typology (Bovec house). Traditional wooden roof was built on top of the original concrete flat roof. In 2012 energy renovation took place. The entire building was insulated and organised as a multipurpose house. The case shows how non typical architecture (former military barrack) can be renovated and upgraded in a way that it gains traditional elements while following today's energy renovation standards.
Energieeffizienz
48 kWh/m2.y

Klimazone DFc

Höhe über dem Meer 628 m ü.d.M.

Unterschutzstellung nicht geschützt

Ensembleschutz:
Ja

Stufe der Unterschutzstellung:
national park

Baualter 1900-1944

Letzte Sanierung:
2012

Vorhergehende Sanierungen:
1999

Gebäudenutzung multi purpose: educational center, seminar room, offices

zusätzliche Nutzung:
fire brigade

Gebäudebelegung:
Unoccupied

Gebäudefläche Nettogeschossfläche [m²]: 514,0

Gebäudetyp:
Detached house

Anzahl der Stockwerke:
2

Keller ja/nein:
Nein

Anzahl der beheizten Stockwerke:
1

Bruttogeschossfläche [m²]:
618,0

Thermische Gebäudehülle [m²]:
917,0

Volumen [m³]:
2071,0

NGF Berechnungsmethode:

Bauart
Stone and concrete masonry + wooden roof structure

Außen:
Exposed woodwork

Innen:
Plastered (on substructure)

Dach:
Pitched roof

+ MEHR - WENIGER
© PRC
© PRC
© PRC
© PRC
Multipurpose room © PRC
Multipurpose room © PRC
© PRC
© PRC
Roof windows with breathtaking panoramic views. © PRC
Roof windows with breathtaking panoramic views. © PRC
Buildings supplied by the same heating system © PRC
Buildings supplied by the same heating system © PRC
Trenta village with complex of Cantore barracks. © TNP
Trenta village with complex of Cantore barracks. © TNP
Another remaining building of Cantore barracks. © PRC
Another remaining building of Cantore barracks. © PRC
Before renovation in 2012 © TNP
Before renovation in 2012 © TNP
After renovation in 2012 © TNP
After renovation in 2012 © TNP
© PRC
© PRC

RENOVIERUNGS-PROZESS

Architektur

BESCHREIBUNG

Architecture: The design of the house and its design elements are a display of typical alpine architecture in the area of ​​Bovec, which also includes the village of Trenta. The most recognised elements of Bovec house are the shape of the roof and the main entrance to the house with stairs and the balcony under a larger overhang. Traditionally the roof is very steep (up to 60 degrees) and covered with larch wood (skodlje). The roof slope of this building is 45 degrees. The roof ending called 'čop' is very speacial element and used only in Bovec house typology. Structure: The load-bearing walls on the ground floor are made of stone and 50cm tick. Balcony and upper part of the house is made of wood. Facade: The plinth is lined with natural stone. The facade of the ground floor is insulated with 6 cm layer of XPS and plastered as well as part of the external staircase. Stairs are made of stucco concrete slabs, the railing on the outside staircase is decorated with vertical boards and a profiled finish (handle) on the upper side. Closed part of the staircase on the ground floor and the roof gables at the front of the building are lined on the outside with vertically laid larch boards 15 - 20 cm wide which is typical for a local architecture. The windows on the ground floor remained existing from 1999. New wooden windows on the gables and in the "porch" are divided by wooden beams into four glazed fields. The entrance door and other doors to the rooms on the west side are wooden. Ridge orientation: NW – SE. Roof pitch: 45 degrees.
Städtebaulicher Kontext
Trenta village is located in the heart of the Triglav National Park, surrounded by beautiful alpine peaks. It lies along the road over the highest slovenian mountain pass Vršič which leads to the other side of the Slovenian Alps. The road was built in 1915 due to military needs. Nowadays the building belongs to the Triglav national park administration and is part of their educational centre. It is part of the cluster of buildings forming a settlement Na Logu in Trenta village.

DENKMALWERT

ERHALTENSWERTE ELEMENTE
Stone masonry walls and plinth. This case shows how it is possible to integrate traditional elements in buildings that previously didn't have them and renovate them in a way that will continue to represent an important element of cultural heritage in this landscape.
Denkmalwert und wie er bestimmt wurde
This building was originally part of military barracks and didn't fit into the cultural ladscape and vernacular architecture of the valley. The park administration decided to keep the main structure of the building but rebuild it in a way based on Bovec house type. They were able to maintain basic stone structure and the plinth lined with natural stone on the original building. New part of the conctruction is highlighting the most important elements from local architectural style.

Erhaltungszustand

Erhaltungszustand der Gebäudehülle
ROOF: The original concrete flat roof was pretty much unuseful for alpine climate. In 1999 traditional pitched roof was built on top of the existing one, which also allowed the possibility of using additional space in the attic. In 2012 energy renovation of the attic took place, including roof, gables and mezzanine slab. WALL: Stone bearing walls in the ground floor were uninsolated therefore one layer of thermal insulation was added in 2012.

Ziel der Sanierung

Renovation + Extension
The main objective was to set up a multi-purpose training center with a conference room, utility rooms and boiler room for heating system, thus giving a new purpose to the abandoned Italian barrack.
Gab es eine Änderung der Nutzung?
The upper floor was previously not in use but with the energy renovation it was arranged for the needs of the multi-purpose hall. The Trenta fire brigade will continue to be located on the lower floor. A new boiler room with a heating system was built on this floor.
Was the intervention planned following a step-by-step approach?
According to the building law.
Gewonnen Erkenntnisse / besondere Erfahrungen
The time of both world wars strongly affected the natural and cultural heritage of Soča Valley. The remains of the construction interventions of that time are still visible today. Some have already been given another purpose, while others are unhappily decaying, reminiscent of hard times and tarnishing the beauty of nature. Therefore, it is important to find new content for old objects and return them to life. It is interesting to see how non typical architecture (former military barrack) can be renovated and upgraded in a way that it gains traditional elements while following today's energy renovation standards.
Beteiligte Akteure
Öffentliche Hand
Institute of the Republic of Slovenia for Nature Conservation
Tobačna 5. Ljubljana
Architekt
Ing-arh, Polona Čeh s.p.
Kranjska cesta 4, 4240 Radovljica
Berater Denkmalpflege
Institute for the Protection of Cultural Heritage of Slovenia
Poljanska cesta 40, 1000 Ljubljana
Energieberater
Šlibar inženiring d.o.o.
Motnica 17, 1236 Trzin
Statiker
Karlovšek d.o.o.
Antona Skoka 7, 1230 Domžale
Eingesetzte Software/Berechnungstools
Folgte die Sanierung einer spezifischen Methode? Nein

SANIERUNGS-LÖSUNGEN

Außenwände

Ground floor_Stone masonry

First floor - timber frame structure with wooden facade and roof

Ground floor_Stone masonry

Construction design of the exterior ground walls (stone masonry, λ = 1,7 W/mK) has changed only by adding a layer of thermal insulation (XPS 6cm, λ = 0,035 W/mK) which slightly improved it's thermal performance but still not enough to meet the conditions of a low-energy house. Since the ground floor in unheated and intended for garages and storage, thermal performance was not in the first place.

U-Wert (vor Sanierung) [W/m2K]: 3,5 W/m²K U-Wert (nach Sanierung) [W/m2K]: 0,5 W/m²K
Mehr Details
Aufbau Bestandswand
Stone - masonry:
500 mm
Plaster - Thick facade layer:
5 mm
:
Aufbau sanierte Wand
Stone - masonry:
500mm
Insulation - Thermal insulation XPS:
60 mm
Plaster - thin facade layer:
3 mm
:
First floor - timber frame structure with wooden facade and roof

Traditional wooden roof was built in 1999 without any thermal insulation. Renovation in 2012 has altered the roof and the gables in terms of thermal performance. Thermal insulation layers were added in the roof assembly, gables were completely renovated and finished with vertically installed larch wooden boards. (Larch is a local tree).

U-Wert (vor Sanierung) [W/m2K]: 6,0 W/m²K U-Wert (nach Sanierung) [W/m2K]: 0,171 W/m²K
Mehr Details
Aufbau Bestandswand
Other - unknown:
100 mm
Wood - Timber structure:
160 mm
Aufbau sanierte Wand
Wood - larch wood boards:
22mm
Air gap :
40 mm
Wood - Wooden plates (Agepan DWD):
16 mm
Insulation - Thermal insulation :
160 mm
Wood - wooden plates (OSB):
16 mm
Insulation - Thermal insulation:
60 mm
Cladding - Plaster board:
15 mm


Fenster

Facade windows

Roof windows

Facade windows

The windows on the ground floor remained existing from 1999. New wooden windows on the gables and in the "porch" are divided by wooden beams into four glazed fields.

Bestandsfenster U-Wert Glas [W/m2K]: 5,0 Neues Fenster U-Wert Glas [W/m2K]: 1,2 Bestandsfenster U-Wert Rahmen [W/m2K]: 5,0 Neues Fenster U-Wert Rahmen [W/m2K]: 1,1
Mehr Details
Fenstertyp Bestand Coupled window
Verglasungsart Bestand Single
Verschattung Bestand NA
Neuer Fenstertyp casement window
Verglasungsart des neuen Fensters Double
Verschattung des neuen Fensters NA
Roof windows

Roof windows were replaced with new energy efficient windows with double glazing.

Bestandsfenster U-Wert Glas [W/m2K]: 5,0 Neues Fenster U-Wert Glas [W/m2K]: 0,9 Bestandsfenster U-Wert Rahmen [W/m2K]: 5,0 Neues Fenster U-Wert Rahmen [W/m2K]: 1,4
Mehr Details
Ungefähres Einbaujahr 2012
Neuer Fenstertyp Roof window - Centre pivot
Verglasungsart des neuen Fensters Double

Weitere Maßnahmen

DACH

SONSTIGES

MASSNAHMEN UM DIE LUFTDICHTIGKEIT ZU VERBESSERN

DACH

Before 2012 there was no thermal insulation in the roof assembly. Thermal insulation was applied internally to maintain the existing wood shingle roof. Timber structure was also preserved. To improve the supply of a daylight in the conference room in the attic, various roof windows were installed with approval of the heritage office.

Flat concrete roof was originally built in 1936. In 1999 traditional pitched roof was built on top of the former flat concrete roof. Energy renovation of the attic took place in 2012.

U-Wert (vor Sanierung) [W/m2K] 8 U-Wert (nach Sanierung) [W/m2K] 0,151
Mehr Details
Aufbau Bestandsdach
Shingles - larch wood:
50 mm
Other - timber structure:
140 mm
Shingles - larch wood:
50 mm
Aufbau saniertes Dach
Other - air gap:
100 mm
Other - Damp Proof Membrane:
1 mm
Other - Thermal insulation:
14 mm
Other - Thermal insulation:
8 mm
Other - Gypsum board:
14 mm
Shingles - larch wood:
50 mm
SONSTIGES
MASSNAHMEN UM DIE LUFTDICHTIGKEIT ZU VERBESSERN

The upper floor only.

HVAC

HEIZUNG

BRAUCHWARMWASSER

HEIZUNG

The old heating system on fossil fuels (propane-butane) was replaced by a biomass boiler (wood chips). In the renovated building, there is a new boiler room with a Fröling furnace with a power of 150 kW with two storage tanks for 6000 liters of hot water. The biggest gain is efficient heating with significantly lower costs and locally supplied wood chips. The new heating system will supply the renovated building as well as the main building of the TNP museum and info center.

Mehr Details
Heizungssystem nach Sanierung
Art der Heizung Boiler
Brennstoff Biomass
Wärmeverteilung
Nennleistung 150 kW
BRAUCHWARMWASSER

Boiler on biomass.

Mehr Details
Brauchwarmwasserbereitung nach Sanierung
Typ with heating system
Brauchwasserspeicher Ja
Wärmerückgewinnung aus Brauchwasser Ja

ERNEUERBARE ENERGIE

Biomasse

Biomasse

Biomass Heating System supplying two buildings.

Mehr Details
Biomass System
Type
Storage size
Origin of biomass
Overall yearly production kWh

Energieeffizienz

Energieeffizienz
Energieausweis Energy audit.
Freiwillige Zertifikate Nein
Energievrabrauch
Heizung
Primärenergie 24 kWh/m2.y
Energieverbrauch nach Sanierung 48 kWh/m2.y

Primärenergie
Energieverbrauch nach Sanierung 24 kWh/m2.y
Gemessene Parameter
Raumklima
Type_of_monitoring: Continuous

Kosten

Finanzielle Aspekte

1.100.000 eur

Betriebskosten
Lifecycle cost
Nein

Umwelt

Treibhausgasemissionen
Methodology_used: URSA
emissions_at_use_stage_after_intervention: 1.080 total
Gemäß der Verordnung (EU) 2016/679 teilen wir Ihnen mit, dass diese Webseite eigene technische Cookies und Cookies Dritter verwendet, damit Sie effizient navigieren und die Funktionen der Webseite einwandfrei nutzen können. Wenn Sie weiterhin auf diesen Seiten surfen oder auf „OK“ klicken, stimmen Sie der Cookie-Nutzung zu. Weitere Informationen zu den verwendeten Cookies, und zu ihrer Deaktivierung finden Sie hier.