Solar silo in Gundeldinger Feld - Basel

Dornacherstrasse 192

4053

Basel, Schweiz

Architekt

baubüro in situ ag
Dornacherstrasse 192, 4053 Basel
info@insitu.ch
+41 61 337 84 00

Besitzer

Kantensprung AG
Dornacherstrasse 192, 4053 Basel
info@kantensprung.ch
+41 61 333 70 70

Ansprechpartner

Dr Arch. Cristina Polo Lopez
SUPSI - University of applied sciences and arts of southern Switzerland
cristina.polo@supsi.ch
+41 58 666 63 14

Other Information

Kerstin Müller, Baubüro in situ AG, Dornacherstrasse 192, 4053 Basel, +41 61 337 84 00, info@insitu.ch

Visits
Contact with Kantensprung

Related publications
Monoghaphy of the neighbourhood and some magasine
Top view, © Martin Zeller
As a visible sign of the shift from fossil fuels to renewable energies, the former coal silo and heating plant of the machine factory Sulzer Burckhardt AG in the "Gundeldinger Feld" in Basel is covered with colored PV modules. As part of a research project this best practice building investigates new approaches for BIPV integration as cladding innovative materials and new energy storage strategies. As "Gundeldinger Feld" ensemble is under heritage protection, the remodelled building was required to match the style and colour scheme of the site and all the old industrial area has been reconverted in a new model energy district. The project is part of the "2000 Watt society - pilot region Basel". Solar Silo project that was rewarded in the "renovation" category with the 2015 Swiss Solar Prize.
Energieeffizienz
66 kWh/m2.y

Klimazone Cfb

Höhe über dem Meer 282 m ü.d.M.

Heizgradtage 195

Kühlgradtage 0

Unterschutzstellung nicht geschützt

Ensembleschutz:
Ja

Stufe der Unterschutzstellung:
Gundeldinger Feld as an ensemble is under heritage protection

Baualter 1850-1899

Letzte Sanierung:
2014

Vorhergehende Sanierungen:
0

Gebäudenutzung Offices

zusätzliche Nutzung:
Educational/Research

Gebäudebelegung:
Permanently occupied

Anzahl der Bewohner/Nutzer:
15

Gebäudefläche Nettogeschossfläche [m²]: 606,0

Gebäudetyp:
Compact tower

Anzahl der Stockwerke:
6

Keller ja/nein:
Ja

Anzahl der beheizten Stockwerke:
5

Bruttogeschossfläche [m²]:
673,0

Thermische Gebäudehülle [m²]:
1200,0

Volumen [m³]:
2700,0

NGF Berechnungsmethode:
SIA

Bauart
Concrete masonry wall

Außen:
Exposed Concrete

Innen:
Exposed Concrete

Dach:
Pitched roof

+ MEHR - WENIGER
Top view, © Martin Zeller
Top view, © Martin Zeller
South elevation, © Martin Zeller
South elevation, © Martin Zeller
North elevation, © Martin Zeller
North elevation, © Martin Zeller
Roof view, © Martin Zeller
Roof view, © Martin Zeller
Elevation detail, © Martin Zeller
Elevation detail, © Martin Zeller
Building before intervention, © Martin Zeller
Building before intervention, © Martin Zeller
Odl interior view Factory © in situ
Odl interior view Factory © in situ
Building after intervention, © Martin Zeller
Building after intervention, © Martin Zeller

RENOVIERUNGS-PROZESS

Architektur

BESCHREIBUNG

The building contained the coal silo and the heating plant for the industrial area named "Gundeldinger Feld". The coal silo "Kohlesilo" of the Sulzer and Burckhardt machine factory in Basel has been modernized and was completely converted into a multi-purpose building.
Städtebaulicher Kontext
The former site of the Sulzer Burckhardt AG in the „Gundeldingen“ neighborhood in Basel has changed in the last 16 years from an industrial area into a vibrant place with a variety of uses. This transformation process of the „Gundeldinger Feld“ was accompanied by the establishment of cultural, social and commercial uses and has had a positive impact on the immediate environment and the neighborhood. The site is 40-80m x 160m in size and is located close to the center of town.

DENKMALWERT

ERHALTENSWERTE ELEMENTE
The internal structure of the four coal silos was kept in the interiors, only internal doors were cut out of the concrete shafts. On the outside, the four shafts can be read by looking at the façade (four vertical sections in the façade).
Denkmalwert und wie er bestimmt wurde
As "Gundeldinger Feld" ensemble is under heritage protection, the remodelled building was required to match the style and colour scheme of the site.

Erhaltungszustand

Erhaltungszustand der Gebäudehülle
After the connection to the heating network, the building containing the coal silo and the heating plant became free for other purposes. The nearly 20 meter high coal silo in the heart of the area was the only building that had not yet been repurposed, due to the economically unfavorable high envelope-to-floor ratio.
Haustechnische Anlagen vor Sanierung
The ground floor, the former heating plant, has been used for several years by a circus school for children.

Ziel der Sanierung

Renovation
In 1999 the industrial production abandoned the area. Over a period of 12 years, the initiator have developed the 12’000 m2 property into a district centre. The industrial coal silo has been modernized and was completely converted into a energy efficiency multi-purpose building. Innovative coloured customized photovoltaic modules are used creating a particular visual design to be integrated in the ventilated roof and façade envelope of an industrial refurbished historical building.
Gab es eine Änderung der Nutzung?
The building is remodeled from coal silo into office spaces.
Gewonnen Erkenntnisse / besondere Erfahrungen
The cooperation with the department for building conservation went well. The use of the new BIPV elements was not smooth, it took time for all components to work.
Beteiligte Akteure
Öffentliche Hand
Städtebau & Architektur - Planungsamt (Building and Planning Office)
Dufourstrasse 40/50
Tel.+41 61 267 92 25
Private
Kantensprung AG
Dornacherstrasse 192, 4053 Basel
info@kantensprung.ch
Tel.+41 61 333 70 70
Forschung und Entwicklung
FHNW
Muttenz
Architekt
baubüro in situ ag
Dornacherstrasse 192, 4053 Basel
info@insitu.ch
Tel.+41 61 337 84 00
Berater Denkmalpflege
Reto Bieli
Imhofstrasse 21, 5000 Aarau
Tel.061 267 66 04
Energieberater
Kerstin Müller
Dornacherstrasse 192, 4053 Basel
info@insitu.ch
Tel.+41 61 337 84 00
Statiker
Werner Wassmer
Rain 1, 4424 Arboldswil
Tel.+41 61 931 31 31
Andere
SwissINSO AG
Rue de Sébeillon 9B, 1004 Lausanne
info@swissinso.com
Tel.41 21 625 20 01
Andere
Agrola AG (Solvatec )
Bordeaux-Strasse 5, 4053 Basel
solvatec@agrola.ch
Tel.+41 58 433 73 73
Andere
iRIX Software Engineering AG - Thierry Bosshart
Dornacherstrasse 192, 4053 Basel
thierry.bosshart@irix.ch
Tel.+41 61 367 93 33
Eingesetzte Software/Berechnungstools
Folgte die Sanierung einer spezifischen Methode? Nein
Energiebilanz SIA 380/1:2009
Hygrothermische Bewertung No
Life Cycle Analysis (LCA) No
Anderes No

SANIERUNGS-LÖSUNGEN

Außenwände

Concrete

Concrete

The building envelope was thermally insulated. The northern and southern facade (as well as the roof) are equipped with colored PV modules, the east and west facades are plastered. The cladding ventilated facade consists of colored frameless photovoltaic modules and fiber cement panels. An outside stair and lift tower is located on the north side.

As the "Gundeldinger Feld" as an ensemble is under heritage protection, the remodeled building was required to match the style and color scheme of the site.

U-Wert (vor Sanierung) [W/m2K]: 2,0 W/m²K U-Wert (nach Sanierung) [W/m2K]: 0,16 W/m²K
Mehr Details
Aufbau Bestandswand
Concrete - Bare wall:
200 mm
Concrete - Bare wall:
0 mm
Aufbau sanierte Wand
Cladding - Colored frameless photovoltaic modules and fiber cement panels:
16mm
Air gap :
80 mm
Insulation - Mineral wool:
200 mm
Concrete :
209 mm


Fenster

Wood window

Wood window

The mostly windowless massive concrete walls do not allow for traditional uses without major structural changes. There were few windows before the remodelling

The existing windows were replaced and openings were cut into the chambers and the facades -> new windows

Bestandsfenster U-Wert Glas [W/m2K]: 3,5 Neues Fenster U-Wert Glas [W/m2K]: 0,7 Bestandsfenster U-Wert Rahmen [W/m2K]: 3,0 Neues Fenster U-Wert Rahmen [W/m2K]: 1,4
Mehr Details
Fenstertyp Bestand Casement window
Verglasungsart Bestand Single
Verschattung Bestand None
Ungefähres Einbaujahr 1970
Neuer Fenstertyp Casement window
Verglasungsart des neuen Fensters Triple
Verschattung des neuen Fensters Venetian blinds
Neuer Energiedurchlassgrad g [-] 0,1

Weitere Maßnahmen

DACH

SONSTIGES

MASSNAHMEN UM DIE LUFTDICHTIGKEIT ZU VERBESSERN

DACH

The roof has been completely remodeled. Only the sctructural beams remained from the old construction.

As "Gundeldinger Feld" ensemble is under heritage protection, the remodelled building was required to match the style and colour scheme of the site.

U-Wert (vor Sanierung) [W/m2K] 2 U-Wert (nach Sanierung) [W/m2K] 0.19
Mehr Details
Aufbau Bestandsdach
Tiles - Tiles:
30 mm
Other - corrugated sheet with asbestos:
8 mm
Other - INP 10 and INP 20 beams:
300 mm
Aufbau saniertes Dach
Other - Photovoltaik-Module:
40 mm
Other - Air (mounting rail, battens, counter battens):
146 mm
Other - Fleece:
2 mm
Other - Insulation:
220 mm
Other - Wood 3-layer board:
27 mm
Other - INP 10 and INP 20 beams:
300 mm
SONSTIGES

By adding three concrete floor slabs into the silo chambers, 200 m2 of floor space for office use were achieved. Openings were cut into the chambers and the facades

As "Gundeldinger Feld" ensemble is under heritage protection, the remodelled building was required to match the style and colour scheme of the site.

MASSNAHMEN UM DIE LUFTDICHTIGKEIT ZU VERBESSERN

The building envelope has been made airtight according to the SIA 180 standard, in particular since the premises that were previously not heated and consequently not even airtight, are now perfectly habitable. The SIA standard requires that all the connections between the construction elements, for example between the window frame and the masonry, are carefully executed. However, no tightness tests were performed.

Airtightness (pre-intervention) [ach@50Pa] 0 Airtightness (post-intervention) [ach@50Pa] 0

HVAC

HEIZUNG

LÜFTUNG

HEIZUNG

The building is connected since many years at the district heating net from the waste disposal plant IWB Basel (Industrielle Werke Basel). The changes are as follows: • Owner and Tenant decided to reduce the indoor temperature to reduce consumption; • They use thermostats for the regulation; • In the biggest rooms, which are not permanently occupied, some decentral gas heaters are occasionally used to warm up.

The changes doesn’t influence any conservation aspects.

Mehr Details
Heizungssystem nach Sanierung zusätzliches Heizungssystem nach Sanierung
Art der Heizung Distrinct heating Decentral heater
Brennstoff Refuse Incinerator Gas
Wärmeverteilung Radiators none
Nennleistung unkwon kW unknow kW
LÜFTUNG

Ventilation occurs naturally with manual opening of the windows, with the exception of services that have an extraction. The new openings which are used to illuminate the rooms simultaneously serve also for ventilation.

There is no protection on the building. The completely new windows offer optimal thermal and sound protection but in particular they allow to illuminate and aerate the internal spaces in a natural way, which house completely different uses from the original ones. As the "Gundeldinger Feld" as an ensemble is under heritage protection, the remodeled building was required to match the style and color scheme of the site.

Mehr Details
Aufbau Bestandsdach Neues Lüftungssystem
Lüftungstyp NA (Natural)
Type flow regime NA (Natural)
Wärmerückgewinnung Nein
Feuchterückgewinnung Nein
Nennleistung 0 kW
Elektrische Leistung 0,0 kW
Regelung Manual

ERNEUERBARE ENERGIE

Photovoltaik

Photovoltaik

Innovative coloured customized photovoltaic modules are used creating a particular visual design to be integrated in the ventilated roof and façade envelope of an industrial refurbished historical building.

As the „Gundeldinger Feld“ as an ensemble is under heritage protection, the remodeled building was required to match the style and color scheme of the site.

The cladding (facade) consists of colored frameless photovoltaic modules and fiber cement panels. The entire roof is covered with colored and conventional PV modules. The modules are ventilated and serve as the water-bearing stratum.

Mehr Details
Photovoltaic System
Type Monocrystaline
Collector area 159,0 m²
Total nominal power 24,0 kW
Elevation angle 11,0
Azimuth 223,5
Overall yearly production 16400,0 kWh
Heating contribuition 0,0 kW
DHW contribuition 0,0 kW
Cooling contribuition 0,0 kW
Lighting contribuition 0,0 kW

Energieeffizienz

Energieeffizienz
Energieausweis Nein
Freiwillige Zertifikate Nein
Energievrabrauch
Heizung
Berechnungsmethode SIA 380/1:2009
Energieverbrauch vor Sanierung 96,6 kWh/m2.y
Energieverbrauch nach Sanierung 66 kWh/m2.y

Primärenergie
Berechnungsmethode NA

Raumklima

Temperatur

On a floor to floor basis, the internal temperature is adjusted by the users. (There is no set temperature for the whole building.)

Indoor Air Quality

The completely new windows offer optimal thermal and sound protection but in particular they allow to illuminate and aerate the internal spaces in a natural way, which house completely different uses from the original ones.

Daylight

The size of the openings was determined by the existing structure. Structural reasons limited the window size on the 2nd and 3rd floor. On the top floor, the existing structure permitted the larger window size. The floor area is rather small, so the day light is sufficient.

akustischer Komfort

The interior of the individual floors have been individualy adaped by the users. On one floor, the walls still show the original concrete surface, on another floor the user put clay plaster on the walls. This has an impact on the acoustic comfort. But again, the individual rooms are rather small, and the acoustics are fine.

Erhaltung von Ausstellungsstücken

The top floor can be rented for temporary use. A lot of the interiors have been left as is, for example the inside of the wall is the original concrete surface. The original lamps are in use – with new lamps. (See picture at the end of the document).

Post Occupancy Evaluation

POE-Report was created

Kosten

Finanzielle Aspekte

The “Amt für Umwelt und Energie Kanton Basel-Stadt“ (Office of Environment and Energy canton Basel-Stadt) and the “Bundesamt für Energie“ (Federal Office of Energy) gave financial support for the coloured PV, BES and monitoring. The project is part of the "2000 watt society - pilot region Basel".

Investitionskosten
Total investment costs
Mio CHF (total)
Amount includes: 1.2 Mio, including external Staircase / elevator

Cost of energy related interventions:
CHF (total)
Amount includes: PV about 125’000 CHF / heating 38’000 CHF
Betriebskosten
Lifecycle cost
Nein

Umwelt

Water Management

Through the use of flow restrictors (aquaclick) an attempt is made to reduce the water consumption on the site. Another Measure is the incorporation of waterless urinals. In all suitable places, rainwater is collected for the irrigation of plants and toilet flushes. The unsealing of external surfaces and the roof greening lead to a reduction of the sewage surface fee.

Transport and Mobility

The motorized individual traffic (MIV) and the transit traffic are in the Gundeli a permanent theme. Since in the canton Basel doesn’t fix the minimum number of Parking, but the maximum possible number, Kantensprung AG decided to do the whole area as no parking places, except of two parking spaces for mobility cars, that can be used by all tenants. As well the Kantensprung AG sets available bikes and bike trailer in the frame of the association Mobilo the tenants.

Gemäß der Verordnung (EU) 2016/679 teilen wir Ihnen mit, dass diese Webseite eigene technische Cookies und Cookies Dritter verwendet, damit Sie effizient navigieren und die Funktionen der Webseite einwandfrei nutzen können. Wenn Sie weiterhin auf diesen Seiten surfen oder auf „OK“ klicken, stimmen Sie der Cookie-Nutzung zu. Weitere Informationen zu den verwendeten Cookies, und zu ihrer Deaktivierung finden Sie hier.