Apartment building Magnusstrasse - Zürich

Magnusstrasse 28

8004

Zürich, Switzerland

Architect

Viridén + Partner AG
Zweierstrasse 35, 8004 Zürich
info@viriden-partner.ch
+41 43 456 80 80

Owner

Wogeno Genossenschaft selbstverwalteter Häuser
Grüngasse 10, 8004 Zürich
info@wogeno-zuerich.ch
+41 44 291 35 25

Contact Details

Dr Arch. Cristina S. Polo López
SUPSI - University of applied sciences and arts of southern Switzerland
cristina.polo@supsi.ch
+41 58 666 63 14

Other Information

Street view © M. Mobiglia SUPSI
The multi-family house in Zurich needed a complete modernization. Thanks to the optimal use of building regulations and the vision of the architects, the new roof could be raised on the courtyard side so far that a new storey and thus more living space was created. Despite preservation requirements, the building could be well insulated today reaches the Minergie new construction standard. For the placement of solar collectors, the roof was not optimally aligned and too small. Rentable terrace and energy-collecting panels must therefore share the space on the roof.
Energy performance
46,76 kWh/m2.y

Climate Zone Cfb

Altitude 407 m a.s.l.

HDD 189

CDD 0

Protection level Listed

Conservation Area:
Yes

Level of Protection:
The two street-side facades are subject to preservation requirements.

Building age 1850-1899

Year of last renovation:
2007

Year of previous renovation:
0

Building use Residential (urban)

Secondary use:
Wholesale & Retail

Building occupancy:
Permanently occupied

Number of occupants/users:
25

Building area Net floor area [m²]: 1040,0

Building typology:
Tenement (apartments)

Number of floors:
7

Basement yes/no:
Yes

Number of heated floors:
6

Gross floor area [m²]:
1383,0

Thermal envelope area [m²]:
1047,0

Volume [m³]:
4690,0

NFA calculation method:
SIA 416

Construction type
Stone masonry wall

External finish:
Plastered

Internal finish:
Plastered (on hard)

Roof type:
Pitched roof

+ MORE - LESS
Street view © M. Mobiglia SUPSI
Street view © M. Mobiglia SUPSI
Court view © M. Mobiglia SUPSI
Court view © M. Mobiglia SUPSI
Court view © M. Mobiglia SUPSI
Court view © M. Mobiglia SUPSI
Roof © M. Mobiglia SUPSI
Roof © M. Mobiglia SUPSI
Roof © M. Mobiglia SUPSI
Roof © M. Mobiglia SUPSI
Roof © M. Mobiglia SUPSI
Roof © M. Mobiglia SUPSI
Staircase © M. Mobiglia SUPSI
Staircase © M. Mobiglia SUPSI
Staircase © M. Mobiglia SUPSI
Staircase © M. Mobiglia SUPSI
Street view © M. Mobiglia SUPSI
Street view © M. Mobiglia SUPSI
Street view before intervention ©Nina Mann
Street view before intervention ©Nina Mann

RENOVATION PROCESS

Architecture

BUILDING DESCRIPTION

The multi-family house Magnusstrasse 28 is part of a perimeter block development in Zurich's Stadtkreis 4. It was built at the end of the 19th century. The house housed seven apartments, single rooms in the attic and a bar on the ground floor.
Urban context
The inner-city situation often does not leave much room for promising energetic renovations. The use of passive solar energy is usually difficult to impossible due to dense development

HERITAGE SIGNIFICANCE

ELEMENTS WORTHY OF PRESERVATION
The two street-side facades are subject to preservation requirements and therefore could not be changed.
Heritage Value Assesment
The two street-side facades are subject to preservation requirements and therefore could not be changed. Otherwise the attic. Here the roof with eaves could be broken off and put back in the form of prefabricated wooden elements. In this context, the roof could be raised on the courtyard side.

State of repair

Conditions of the envelope
Maintenance has been somewhat neglected in recent years. A correspondingly decadent impression made the house even from the outside. The bathrooms and kitchens, partly built by the tenants themselves, no longer met today's needs.
Description of pre-intervention building services
The energy consumption was very high.

Aim of retrofit

Renovation + Extension
The aim of the modernization of the multi-family dwelling was to drastically reduce energy consumption, to achieve a modern living standard and to be able to offer moderate rental prices for the location. Thanks to the expected, low additional costs, the actual rent could be set higher than the specifications of the building cooperative. This in turn resulted in a larger investment.
Lessons learned
The inner-city situation often does not leave much room for promising energetic renovations. The use of passive solar energy is usually difficult to impossible due to dense development. Insights from neighbors and shading by adjacent buildings make the placement of solar panels difficult. If, as in this example, collectors are placed on a flat roof with a terrace, it is important to find the optimal mix between rentable outdoor space and solar profits and thus lower additional costs. With the modernization of the MFH Magnusstrasse 28, however, it has been possible to create generous outdoor spaces and at the same time, thanks to new window openings and collectors, to make optimal use of solar profits.
Stakeholders Involvement
Architect
Viridén + Partner AG
Zweierstrasse 35, 8004 Zürich
info@viriden-partner.ch
Tel.+41 43 456 80 80
Energy Consultant
Zurfluh Lottenbach
Hertensteinstrasse 44, 6004 Luzern,
kontakt@zurfluhlottenbach.ch
Tel.+41 41 367 00 60
Structural Engineer
Viridén + Partner AG
Zweierstrasse 35, 8004 Zürich
buesser@viriden-partner.ch
Tel.+41 43 456 80 80
Services Engineer
Zurfluh Lottenbach
Hertensteinstrasse 44, 6004 Luzern,
kontakt@zurfluhlottenbach.ch
Tel.+41 41 367 00 60
Tools used
Was the renovation process done following a specific methodology? No
Energy calculation SIA 380/1
Hygrothermal assessment No
Life Cycle Analysis (LCA) No
Other No

RETROFIT SOLUTIONS

External Walls

Massive wall

Massive wall

Wall toward street - only change of colour Wall to the court - completely isolated In this section is presented the wall to the court

The two street-side facades are subject to preservation requirements and therefore could not be changed. Otherwise the attic and the court side. Here the roof with eaves could be broken off and put back in the form of prefabricated wooden elements. In this context, the roof could be raised on the courtyard side.

U-value (pre-intervention) [W/m2K]: 0,8 W/m²K U-value (post-intervention) [W/m2K]: 0,12 W/m²K
More Details
Original wall build-up
Plaster - Plaster:
9 mm
Stone - Stone/brick wall:
300 mm
Plaster - Plaster:
25 mm
Retrofitted wall build-up
Plaster - Plaster:
15mm
Stone - Stone/brick wall:
300 mm
Insulation - Mineral wool:
280 mm
Plaster - Plaster:
5 mm


Other interventions

ROOF

GROUND FLOOR

MEASURES TO INCREASE AIRTIGHTNESS

ROOF

The roof could be broken off and replaced by prefabricated wooden elements. In this context, the roof could be raised on the courtyard side.

The two street-side facades are subject to preservation requirements and therefore could not be changed. Otherwise the attic and the court side. Here the roof with eaves could be broken off and put back in the form of prefabricated wooden elements. In this context, the roof could be raised on the courtyard side.

U-value (pre-intervention) [W/m2K] 2 U-value (post-intervention) [W/m2K] 0,13
More Details
Original roof build-up
Tiles - "Biberschwanzziegel":
10 mm
Other - Wood battens and counter battens:
75 mm
Other - Woorpanel:
20 mm
Other - Beam:
360 mm
Other - Woorpanel:
15 mm
Retrofitted roof build-up
Tiles - Tiles:
10 mm
Other - Wood battens and counter battens:
88 mm
Other - Woorpanel:
27 mm
Other - Beam and insufflate insulation:
360 mm
Other - Woorpanel:
27 mm
GROUND FLOOR

The floor toward non heated room has been insulated

There was no particularly prescription on conservation compatibility on the floor (indoor)

U-value (pre-intervention) [W/m2K] 2 U-value (post-intervention) [W/m2K] 0,18
More Details
Original groundfloor build-up
Finish - Sintetic floor:
3 mm
Other - Screed board:
50 mm
Other - Wood panels:
27 mm
Other - Wood beam:
300 mm
Retrofitted groundfloor build-up
Finish - Wood floor:
30 mm
Other - Screed board:
60 mm
Insulation - Beam and insulation:
300 mm
Other - Wood panel:
27 mm
MEASURES TO INCREASE AIRTIGHTNESS

A centralized ventilation with heat recovery, typical of the Minergie buildings, was added to the building, but a tightness test was not carried out.

Airtightness (pre-intervention) [ach@50Pa] 0 Airtightness (post-intervention) [ach@50Pa] 0

HVAC

HEATING

VENTILATION

DOMESTIC HOT WATER

HEATING

Heat is now generated by a wood pellet stove with an output of 11 - 32 kW

The gas exhalation chimney is integrated in the roof

More Details
New primary heating system New secondary heating system
New system type Stove Solar
Fuel Biomass Solar
Distribuition system Radiators Radiators
Nominal power 32 kW - kW
VENTILATION

A centralized ventilation with heat recovery, typical of the Minergie buildings, was added to the building, but a tightness test was not carried out.

The intervention for ventilation was done entirely internally without repercussions on the façade. The air intakes are in the basement.

More Details
Original roof build-up New ventilation system
Type ventilation system Centralized
Type flow regime Overflow
Heat recovery Yes
Humitidy recovery No
Nominal power 0,55 kW
Electric power 6,7 kW
Control system Competair
DOMESTIC HOT WATER

The decentralized production of hot water has been replaced with a centralized system connected to heating.

No particular

More Details
New DHW system
Type with heating system
Hot_water_tank Yes
With heat recovery No

RENEWABLE ENERGY SYSTEMS

SolarThermal

Biomass

SolarThermal

Due to the inadequate alignment of the building and the too small roof areas on the east side, the flat collectors with the 17.5 m2 absorber surface have been placed on the roof terrace.

There was no particularly prescription on conservation compatibility on the roof and on the court side of the building.

The system is not integrated but only placed on the roof terrace.

More Details
SolarThermal System
Type Flat collector
Collector area 17,5 m²
Elevation angle 22,0
Azimuth 143,0
Overall yearly production 8840,0 kWh
Heating_contribuition 1850,0 kWh
DHW contribuition 7000,0 kWh
Cooling contribuition 0,0 kWh
Biomass

New central pellet boiler instead of decentralized oil-fired stoves

The intervention for heating was done entirely internally without repercussions on the façade.

The decentralized production of heat has been replaced with a centralized system. The new two main pipes pass through technical compartments.

More Details
Biomass System
Type
Storage size
Origin of biomass
Overall yearly production 69310,0 kWh

Energy Efficiency

Energy Performance
Energy performance certificate: No
Voluntary certificates: Minergie Refurbishment ZH-1248
Energy Use
Documents:
Kenndaten Energie_1.pdf
Consumption_estimation_After: 46,76 kWh/m2.y

Primary Energy
Consumption_estimation_Calculation_method: NA

Internal Climate

Temperature

Standard according to SIA: Indoor temperature in winter at 20/21 degrees

Indoor Air Quality

With controlled domestic ventilation, good indoor air quality

Daylight

-

Acoustic Comfort

In the old building respect of the minimum requirement SIA 181, in the extention well met

Artifact Conservation

-

Costs

Financial Aspects

There is only supervision of investment costs

Investment Costs
Total investment costs
3'300'000 CHF (total)
Amount includes: BKP 1 und 2 preparatory work and building

Cost of energy related interventions:
710'000 CHF (total)
Amount includes: Building envelope incl. planning costs: approx. 410'000.- Electrical and building services incl. Planning: 300'000.-
Running Costs
Lifecycle cost
No

Environment

Greenhouse Gas Emissions
Methodology_used: Ecoinvent
Documents:
Kenndaten Energie_2.pdf
emissions_at_use_stage_before_intervention: 103700 kg CO2 total
emissions_at_use_stage_after_intervention: 38143 kg/CO2 total
emissions_before_use: NA
Building_Lifetime: 40
In order to give you a better service this site uses cookies. Additionally third party cookies are used. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. More information