House Breuer, Tschagguns

Batloggstraße 36

6780

Schruns/Tschagguns, Austria

Architect

Bernhard Breuer
Batloggstraße 36, 6780 Schruns, Österreich

Owner

Bernhard Breuer
Batloggstraße 36, 6780 Schruns, Österreich

User


Contact Details

Tobias Hatt
Energieinstitut Vorarlberg
tobias.hatt@energieinstitut.at

Other Information

Related publications
https://stand-montafon.at/raum-region/montafoner-baukultur/verleihung-montafoner-baukultur-2017/haus-breuer-tschagguns https://www.db-bauzeitung.de/db-metamorphose/stall-b-tschagguns-breuer/
©FG Marcello Girardelli
As part of the Alpine building culture, many agricultural buildings outside of the protection of historical monuments have a high identification character and, if they are in good structural condition, store CO2 in their building materials in addition to expertise in historic building techniques. According to an inscription above the main gate, Stable B is a good hundred years old, and parts of the building are probably even from the 18th century. The wooden cladding of the facade is most likely from 1914. The associated farmhouse was demolished at the beginning of the 1970s. The aim was to convert the farm building into a high-quality residential building. In the process, the outer shell was supplemented by a few openings, which makes the new use of the building readable. The work on the original construction was carried out using old techniques wherever possible. Thus the plugged connections are again in this form. The outer wooden facade was preserved entirety.
Energy performance
33 kWh/m2.y

Climate Zone Dfc

Altitude 690 m a.s.l.

HDD 2947

CDD 24

Protection level Not listed

Conservation Area:
No

Level of Protection:

Building age 1900-1944

Year of last renovation:
2015

Year of previous renovation:
1914

Building use Residential (rural)

Secondary use:
NA

Building occupancy:
Permanently occupied

Number of occupants/users:
4

Building area Net floor area [m²]: 160,0

Building typology:
Detached house

Number of floors:
2

Basement yes/no:
No

Number of heated floors:
2

Gross floor area [m²]:
213,28

Thermal envelope area [m²]:
554,0

Volume [m³]:
692,39

NFA calculation method:
NGF (de)

Construction type
Timber frame

External finish:
Exposed woodwork

Internal finish:
Wood panelling

Roof type:
Pitched roof

+ MORE - LESS
©FG Marcello Girardelli
©FG Marcello Girardelli
©FG Marcello Girardelli
©FG Marcello Girardelli
©FG Marcello Girardelli
©FG Marcello Girardelli
©FG Marcello Girardelli
©FG Marcello Girardelli
©FG Marcello Girardelli
©FG Marcello Girardelli
©FG Marcello Girardelli
©FG Marcello Girardelli
©FG Marcello Girardelli
©FG Marcello Girardelli
©FG Marcello Girardelli
SEE MORE +
©FG Marcello Girardelli
©FG Marcello Girardelli
©FG Marcello Girardelli
©Arch. Bernhard Breuer
©Arch. Bernhard Breuer
©Arch. Bernhard Breuer
©Arch. Bernhard Breuer
©Arch. Bernhard Breuer
©Arch. Bernhard Breuer
©Arch. Bernhard Breuer
©Arch. Bernhard Breuer
©Arch. Bernhard Breuer
©Arch. Bernhard Breuer
©Arch. Bernhard Breuer
©Arch. Bernhard Breuer
©Bernhard Breuer
©Bernhard Breuer
©Bernhard Breuer
©Bernhard Breuer
©Bernhard Breuer
©Bernhard Breuer
©Bernhard Breuer
©Bernhard Breuer
©Bernhard Breuer
©Bernhard Breuer
©Bernhard Breuer
©Bernhard Breuer
©Bernhard Breuer
©Bernhard Breuer
©Bernhard Breuer
©Bernhard Breuer
Ostansicht mit geschlossenen Türen ©MarCello Girardelli
Ostansicht mit geschlossenen Türen ©MarCello Girardelli
Ostansicht mit geöffneten Türen ©MarCello Girardelli
Ostansicht mit geöffneten Türen ©MarCello Girardelli
Westansicht ©MarCello Girardelli
Westansicht ©MarCello Girardelli
Westansicht ©MarCello Girardelli
Westansicht ©MarCello Girardelli
old stairway ©MarCello Girardelli
old stairway ©MarCello Girardelli
corridor ©MarCello Girardelli
corridor ©MarCello Girardelli
upper floor ©MarCello Girardelli
upper floor ©MarCello Girardelli

RENOVATION PROCESS

Architecture

BUILDING DESCRIPTION

Barn B stands about one km southwest of the Tschagguns church, just before the Zelfenschanze. According to an inscription above the main gate, the building is a good hundred years old. It is listed in the records of the Montafon stand as a forested building, presumably parts of the building date from the 18th century, the building envelope is most probably from the year 1914. The associated farmhouse was demolished at the beginning of the 1970s. The stable building sits on the eaves about one meter below the nearby Zelfenstraße in a small hollow. The slender structure and the longitudinal gable lie in the fall line of the slightly sloping terrain. The natural slope is clearly visible on the bricked base on the north-west side of the building. Here the building still stands freely in the landscape thanks to the surrounding meadows. This quality is reflected in the restrained open space design, which largely dispenses with adjustments to the terrain and reduces planting in the area of the house to a minimum. An exception is the new dry stone wall, which bridges the level gap between the entrance and the street. Dry stone walls have an old tradition in the Montafon and, in addition to fortifying the heavily frequented trade routes (Via Valtelina), served to mark out the pastures. Here the dry stone wall follows the roads at a distance of one to two metres Untreated wooden facades weather, depending on their orientation, in shades ranging from black to brown-orange to silver-grey. The copper roof on the southwest side picks up on this characteristic and complements the colour spectrum towards green.

HERITAGE SIGNIFICANCE

ELEMENTS WORTHY OF PRESERVATION
The work on the original construction was carried out using old techniques wherever possible. Thus the plugged connections are again in this form. The outer plank formwork was preserved in its entirety. Other elements worthy of preservation are outer would shell and character of a typical historic barn, inner building division, finely crafted wooden details, the old stonework
Heritage Value Assesment
Agricultural buildings are increasingly orphaned by the changes in our social structure. As part of the alpine building culture, many of these buildings have a high identification character and, if they are in good structural condition, store CO2 in their building materials in addition to technical expertise. Of its external appearance, the building has been preserved to 80% and was only supplemented by a few necessary openings in the building envelope.

State of repair

Conditions of the envelope
The building was well preserved in its outer shell and the building division could also be preserved in its origin. However, as the building was only used as a shed and stable, the shell consisted only of a board screen, which did not have to meet any thermal requirements.
Description of pre-intervention building services
There was no building services in the building except a cold water supply.

Aim of retrofit

Renovation
The aim of the planning was to transform the agricultural building into a high-quality residential building. The outer skin is to be supplemented by a few openings, which make the new use readable and correspond to today's time through their precision and at the same time the clarity of the substance.
Was there any change of use?
In its origin the building served as a stable and barn. Its new use is solely for residential purposes.
Stakeholders Involvement
Architect
Bernhard Breuer
Batloggstraße 36, 6780 Schruns, Österreich
Tools used
Was the renovation process done following a specific methodology? No
Energy calculation Energieausweis

RETROFIT SOLUTIONS

External Walls

Outer wall as ventilated wooden construction

Outer wall as ventilated wooden construction

Before the renovation or reconstruction of the building, the building consisted only of a board formwork and partly in the base area of a natural stone wall. The plank formwork was retained and supplemented by a habitable wall construction. Driving rain protection is guaranteed by the existing wooden facade, which can also dry out on the inside thanks to the rear ventilation.

Although 80% of the outer appearance of the building has been preserved and only a few necessary openings in the building envelope have been added, a return to its original appearance seems illogical and therefore not relevant.

U-value (pre-intervention) [W/m2K]: 3,0 W/m²K U-value (post-intervention) [W/m2K]: 0,17 W/m²K
More Details
Original wall build-up
Wood panelling - alte Bretter-Schalung :
20 mm
Wood - Pfosten-Riegelkostruktion:
150 mm
Retrofitted wall build-up
Cladding - alte Bretter-Schalung :
20mm
Air gap - Hinterlüftung :
40 mm
Wood panelling - Diffusionsoffene Wandplatte:
16 mm
Insulation - Pfosten-Riegel-Konstruktion mit Zellulosedämmung:
240 mm
Dry-lining - Isozell Airstop sd 18m:
2 mm
Wood - Lattung:
40 mm
Cladding - Weisstanne-Tafelung:
22 mm


Windows

window room east

window room east

Before the renovation, there were virtually no glass windows at all, only openings without glass, with appropriate shading elements or enclosing elements to withstand the winter.

Existing openings were glazed and their shading elements were preserved. In some parts of the building, however, it was necessary to install additional openings to ensure the required light quality of the rooms. The architect worked with many fixed elements aligned with the external walls and only the most needed part of those elements that could be opened.

Existing window U-value Glass [W/m2K]: 5,0 New window U-value Glass[W/m2K]: 0,6 Existing window U-value Frame [W/m2K]: 5,0 New window U-value Frame [W/m2K]: 1,1
More Details
Existing window type Awning/Hopper
Existing glazing type non glazing
Existing shading type Outer shutter
Approximate installation year 1900
New window type Coupled window
New glazing type Triple
New shading type Outer shutter
New window solar factor g [-] 0,47

Other interventions

ROOF

GROUND FLOOR

ROOF

The complete roof was renewed. The southwest side of the roof was designed as a copper roof to enhance the colour spectrum of the weathering wood, which ranges from black to brown-orange and silver-grey to extend its green shimmer. The south-eastern side of the gable roof is fully equipped with integrated PV and solar thermal modules. The roof pitch of 35° and the orientation of the building make this half of the roof an ideal energy supplier.

The original roof had roof tiles.

U-value (pre-intervention) [W/m2K] 2,5 U-value (post-intervention) [W/m2K] 0,13
More Details
Original roof build-up
Tiles - Dachziegel:
20 mm
Other - Dach-Unterkonstruktion aus Holz:
150 mm
Retrofitted roof build-up
Metal sheets - Kupferblech:
2 mm
Other - Holz-Schalung:
30 mm
Other - Hinterlüftung :
80 mm
Other - Dämmschicht mit Beplankung aus OSB-Platte und DWD-Platte:
338 mm
Other - Isocell Dampfbremse:
0 mm
Other - Heraklith-Holzwolleleichtbauplatte:
47 mm
Other - Weißtannentäfer:
15 mm
GROUND FLOOR

Before the reconstruction, the floor consisted only of thick wooden planks that separated the interior of the building from the ground. In the course of the conversion, this naturally had to be replaced by a full-fledged floor structure in order to make the building habitable. This consists of a concrete floor slab, thermal insulation, a heatable screed and a floor covering.

U-value (pre-intervention) [W/m2K] 1,7 U-value (post-intervention) [W/m2K] 0,17
More Details
Original groundfloor build-up
Other - Erdreich :
20 mm
Other - Holzdielen:
3 mm
Retrofitted groundfloor build-up
Other - Rollierung:
200 mm
Concrete slab - Betonplatte:
150 mm
Damp Proof Membrane - Abdichtung:
5 mm
Insulation - EPS:
200 mm
Other - Trennfolie:
2 mm
Other - Heizestrich:
80 mm
Finish - Bitumenterazzo - Gussasphalt-Nutzestrich:
20 mm

HVAC

HEATING

VENTILATION

DOMESTIC HOT WATER

HEATING

Before the reconstruction there were no building services connections. The building had to be completely equipped with building services. The main heating system is a tiled storage stove, which is supported by a thermal solar system. The building is heated on the one hand by the direct heat output of the stove as well as by foot and wall heating. The heat is stored in two 800 litre storage tanks. The wood consumption is about 6 solid cubic meters of beech firewood per year.

More Details
New primary heating system New secondary heating system
New system type Stove thermal solar system
Fuel Biomass thermal solar
Distribuition system Es gibt verschiedene Wärmeabgabesysteme, wie eine Fußboden- und Wandheizung sowie über die Lüftung mit Wärmrückgewinnung. There are several distribution systems working together eg. a radiating floor and radiating wall and ventilation with heat recovery. radiating wall and floor
Nominal power kW kW
VENTILATION

As part of the conversion, a ventilation with heat recovery was integrated into the building services system.

More Details
Original roof build-up New ventilation system
Type ventilation system Centralized
Type flow regime Overflow
Heat recovery Yes
Humitidy recovery No
Nominal power kW
Electric power kW
Control system
DOMESTIC HOT WATER

Since there was previously only a single cold-water supply line for the stable building, a new system had to be integrated here. The heat is stored in two 800 litre storage tanks.

More Details
New DHW system
Type with heating system
Hot_water_tank Yes
With heat recovery No

RENEWABLE ENERGY SYSTEMS

SolarThermal

Photovoltaic

Biomass

SolarThermal

The south-eastern area of the gable roof is fully equipped with integrated PV and solar thermal modules. The roof pitch of 35° and the orientation of the building make this half of the roof an ideal energy supplier. Thus, about 200% of the electricity demand and most of the hot water or heating requirements can be produced locally.

The thermal solar system is roof-integrated.

More Details
SolarThermal System
Type Flat collector
Collector area 20,0 m²
Elevation angle 35,0
Azimuth -43,0
Photovoltaic

The south-eastern area of the gable roof is fully equipped with integrated PV and solar thermal modules. The roof pitch of 35° and the orientation of the building make this half of the roof an ideal energy supplier. Thus, about 200% of the electricity demand and most of the hot water or heating requirements can be produced locally.

The photovoltaic system on the remaining southern half of the roof was designed as an integrated PV system. Although the system is visible, it is not so different from the sheet metal roof of the second half of the roof.

More Details
Photovoltaic System
Type NA
Collector area 55,0 m²
Elevation angle 35,0
Azimuth -43,0
Biomass

A wood storage stove serves as the heating system, in the time while PV and thermal solar system have no output at all.

More Details
Biomass System
Type Logs
Storage size
Origin of biomass local - Bartholomäberg, Vorarlberg, Austria
Overall yearly production kWh

Energy Efficiency

Energy Performance
Energy performance certificate: Energy Performance Certificate
Energy Use
Heating
Consumption_estimation_Calculation_method: Steady state simulation (e.g. EPC, PHPP)
Documents:
EAW_30395-1.pdf
Energy Performance Certificate

Consumption_estimation_After: 33 kWh/m2.y

Primary Energy
Consumption_estimation_Calculation_method: NA
Consumption_estimation_Including_DHW: No

Internal Climate

Indoor Air Quality

The residents of the house have shut down the ventilation system because it was too loud for them. There were also draughts. The desired air quality of the building will now be achieved by shock ventilation in the morning.

Acoustic Comfort

The building is in a rather remote location, which means there is little disturbing outside noise. Due to the low noise level, the internal building services are more important. This was also one of the reasons why the ventilation system was switched off.

Costs

Financial Aspects

The client has put great emphasis on local added value and has commissioned most of the services from local companies.

Investment Costs
Total investment costs
400000€ (total)
Amount includes: everything without ground and planning
Running Costs
Total annual energy cost
1400€ (total)

Annual heating cost
400€ (total)
(includes DHW) Yes

Annual electricity cost
1000€ (total)

Lifecycle cost
No

In order to give you a better service this site uses cookies. Additionally third party cookies are used. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. More information