Ansitz Mairhof

Max von Isser Straße 1

39020

Partschins, Italie

Architect

Arch. Manuel Benedikter
Zwölfmalgreinerstraße 11, Via Dodiciville, 11, 39100 Bolzano
info@benedikter.biz

Owner

Matthias Bernhart
39020 Patschins, Max von Isser Straße 1
matthias.bernhart78@gmail.com
+39 349 4151784

User

Manuel Benedikter Architekt
Zwölfmalgreiner Straße 11
info@benedikter.biz
+39 0471 050707

Contact Details

Alexandra Troi
Hochschule Coburg
alexandra.troi@hs-coburg.de

Other Information

Visits
Use as residential house, winery and holiday appartments

South elevation, © Alexa Rainer
Mairhof, as listed farmer house, is situated on a hillside in the immediate vicinity of the centre of Partschins in Vinschgau. The rural house is characterised by its crenellated gables on the narrow sides, net vaulted corridors on ground and upper floor, as well as original "Stuben" and wooden ceilings with over 800 year old beams. The farm was awarded with the ITAS prize in 2018 for its first-class retrofit measures.
Energy performance
66 kWh/m2.y

Climate Zone feucht-gemäßigtes Klima

Altitude 617

HDD 180

CDD 24

Protection level Listed

Conservation Area:
Oui

Level of Protection:

Building age before 1600

Year of last renovation:
2018

Year of previous renovation:
1979

Building use Residential (rural)

Secondary use:
Agricultural & Fishery

Building occupancy:
Permanently occupied

Number of occupants/users:
5

Building area Net floor area [m²]: 770,0

Building typology:
Tenement (apartments)

Number of floors:
3

Basement yes/no:
Oui

Number of heated floors:
3

Thermal envelope area [m²]:
1909,0

Volume [m³]:
3093,0

NFA calculation method:
Useful area (it)

Construction type
Stone masonry wall

External finish:
Rendered

Internal finish:
Plastered (on hard)

Roof type:
Pitched roof

+ MORE - LESS
South elevation, © Alexa Rainer
South elevation, © Alexa Rainer
Streetview, © Alexa Rainer
Streetview, © Alexa Rainer
North elevation, © Alexa Rainer
North elevation, © Alexa Rainer
East elevation with Doorway, © Alexa Rainer
East elevation with Doorway, © Alexa Rainer
kitchen of the holiday apartment, © Alexa Rainer
kitchen of the holiday apartment, © Alexa Rainer
Cellar with vault, © Robin Hanna
Cellar with vault, © Robin Hanna
Basement ceiling, © Robin Hanna
Basement ceiling, © Robin Hanna
Wine cellar, © Robin Hanna
Wine cellar, © Robin Hanna
Cellar, © Robin Hanna
Cellar, © Robin Hanna
Work rooms, © Robin Hanna
Work rooms, © Robin Hanna
Holiday apartment, © Robin Hanna
Holiday apartment, © Robin Hanna
Holiday apartment, © Robin Hanna
Holiday apartment, © Robin Hanna
Net vault, © Robin Hanna
Net vault, © Robin Hanna
Cellar wall, © Robin Hanna
Cellar wall, © Robin Hanna
Holiday apartment, © Robin Hanna
Holiday apartment, © Robin Hanna
Holiday apartment, © Robin Hanna
Holiday apartment, © Robin Hanna
Ceiling panelling, © Robin Hanna
Ceiling panelling, © Robin Hanna
Wall painting, © Robin Hanna
Wall painting, © Robin Hanna
Historic door, © Robin Hanna
Historic door, © Robin Hanna
Detail of historic door, © Robin Hanna
Detail of historic door, © Robin Hanna
Building before retrofit, © Matthias Bernhart
Building before retrofit, © Matthias Bernhart
Historic photo, © Matthias Bernhart
Historic photo, © Matthias Bernhart
Building before retrofit, © Matthias Bernhart
Building before retrofit, © Matthias Bernhart

RENOVATION PROCESS

Architecture

BUILDING DESCRIPTION

The Mairhof is located in the centre of Partschins and was first mentioned in 1357. Since 1930 it has been owned by the Bernhart family. Today the building is used as a residential house for the young farmer, his wife and child, his mother and brother. The building also houses five holiday apartments, a winery and workrooms. In addition, a barn, which is also listed, is part of his property. Even before the renovation several guest rooms were part of the building. Special features include the battlemented gables on the narrow sides, the net-vaulted corridors on ground and upper floor and the historic wooden ceilings with over 800 years old wooden beams. During the renovation work, great care and attention to every detail was taken in all areas. Particularly noteworthy is the vaulted cellar, whose special atmosphere makes it a regular meeting place for the guests. The outer walls were built of quarry stone, which, with the exception of the cellar, is plastered inside and outside. Ceilings and roof structure are built of a classical wooden beam construction. In the course of the renovation, an extension was added, in which a holiday apartment is located on the ground floor and the winery in the newly built cellar. The roof of that extension building was designed as a flat roof so that it can be used at the same time as a terrace.

HERITAGE SIGNIFICANCE

ELEMENTS WORTHY OF PRESERVATION
During the renovation special care was taken in all parts to ensure to preserve as much as possible of the original structure and elements. The wall painting of the south façade was carefully exposed. External insulation was avoided, instead, an approximately 6 cm thick insulation plaster was applied from the inside. Only the roof structure was renewed to bring it (i) to the today´s standards of energy efficiency and to be able to (ii) extend it and gain space for the holiday apartments.
Heritage Value Assesment
Mairhof is a characteristic building of the village Partschins - its long existence and its prominent location in the centre of the village makes it impossible to imagine the village without it. The two vaulted corridors, each of which extends completely through the building, count as a valuable elements. They serve as infrastructure to reach the single rooms and on ground floor additionally as passageway. The battlement gables are particularly remarkable, they significantly shape the outer appearance. Numerous wall paintings (inside and outside), as well as, for example, the historical interior doors, indicate the historical value of the building. The pavements and ceiling claddings were carefully removed, restored and reinstalled according to the original appearance, so that today the craftsmanship of the past is still present.
Heritage Assessment Files

State of repair

Conditions of the envelope
The whole building was not heated, only the "Stuben" by single wood stoves. The electrical installation and power lines were very poor and could no longer cope with the growing demands. Also the water distribution system was over 40 years old. The pipes were too small, so that a proper flow was no longer guaranteed. Also the water distribution through the pump had reached its limits. The entire technical infrastructure was therefore dilapidated, so there was a need for refurbishment.

Aim of retrofit

Renovation + Extension
The aim was to meet today's requirements for living comfort and energy efficiency with the renovation of the historical building. The old vaulted cellar no longer met the hygiene requirements of a wine cellar. Therefore, the aim was to plan an extension that fits discreetly into the overall appearance and offers space for the new wine cellar in the basement and hosts another holiday apartment on ground floor.
Lessons learned
During the refurbishment process, the owner got to know his building down to the last detail because he himself was looking for practical solutions. In doing so, he did his own research and was always in contact with the monument authority and the architect, so that an optimal solution could be found through cooperation. A compromise was always sought between the requirements of monument protection and a practical, efficient solution. It is remarkable that the client himself determined what he considered worthy of protection. The architect then served as a liaison with the Office for the Protection of Monuments. It should also be emphasised that such a comprehensive refurbishment requires professional craftsmen with a great deal of experience and competence.
Stakeholders Involvement
Architect
Arch. Manuel Benedikter
Zwölfmalgreinerstraße 11, Via Dodiciville, 11, 39100 Bolzano
info@benedikter.biz
Tools used

RETROFIT SOLUTIONS

External Walls

Quarrystone masonry

Quarrystone masonry

A thermal plaster of 6 cm was applied to the existing quarry stone walls on the inside.

The insulating plaster was applied on the inside to preserve the wall paintings on the outside wall.

U-value (pre-intervention) [W/m2K]: 1,85 W/m²K U-value (post-intervention) [W/m2K]: 0,48 W/m²K
More Details
Original wall build-up
Stone - Bruchstein:
500 mm
- Bruchstein:
Retrofitted wall build-up
Stone - Bruchstein:
500mm
Plaster - Thermoputz 6-8 cm:
70 mm
:
0 mm


Windows

Wooden windows with triple glazing

Wooden windows with triple glazing

Windows and doors were replaced by wooden windows with triple glazing.

Existing PVC windows with double glazing was replaced by wooden windows with triple glazing.

Existing window U-value Glass [W/m2K]: 2,6 New window U-value Glass[W/m2K]: 0,6 Existing window U-value Frame [W/m2K]: 1,7 New window U-value Frame [W/m2K]: 0,58
More Details
Existing window type Double window
Existing glazing type Double
Existing shading type Moveable shading
Approximate installation year 2001
New window type Double window
New glazing type Triple
New shading type Moveable shading
New window solar factor g [-] 0,55

Other interventions

ROOF

GROUND FLOOR

OTHER

MEASURES TO INCREASE AIRTIGHTNESS

ROOF

Renovation of the roof structure with wood fibre boards between the rafters - 26 cm

The new roof structure was approved by the heritage authority with the condition that the visual appearance would not differ much from the original roof. The number of proposed new dormers and skylights were not approved as originally requested by the client. Therefore, it was necessary to limit the number of dormers and skylights to a small number.

U-value (pre-intervention) [W/m2K] 1,22 U-value (post-intervention) [W/m2K] 0,13
More Details
Original roof build-up
Tiles - Mönch und Nonne:
12 mm
Other - Lattung:
30 mm
Other - Schalung:
24 mm
Other - Sparren:
240 mm
Retrofitted roof build-up
Tiles - Mönch und Nonne:
12 mm
Other - Lattung, Hinterlüftungsebene:
40 mm
Other - Diffusionsoffene Bahn, Aufdachdämmung:
50 mm
Other - Sparren, Zwischensparrendämmung Holzfaser:
200 mm
Other - Dampfbremse (luftdichte Ebene), Rauhschalung 25 mm, Gipskarton:
37 mm
GROUND FLOOR

The whole building (exept the basement) is heated with floor heating sysem. The cellar has a historical floor made of quarry stones, where a joiner's workshop was formerly located. During the renovation, all stones were removed, the floor was straightened and the stones were put back in place. In some places natural stone slabs were laid instead of the stones. The old wooden beam ceilings were covered. These were exposed and supplemented by a wood-concrete composite construction for static and acoustic reasons.

The installation of floor heating system was approved without any problems by the heritage authority. In the basement, the original floor had to be maintained.

U-value (pre-intervention) [W/m2K] 3,23 U-value (post-intervention) [W/m2K] 0,26
More Details
Original groundfloor build-up
Other - Kies :
500 mm
Concrete slab - Beton-Bodenplatte:
250 mm
Retrofitted groundfloor build-up
Other - Kies:
300 mm
Concrete slab - Beton Bodenplatte:
200 mm
Other - Harte Dämmung:
120 mm
Other - Flügelgeglätteter Heizestrich :
70 mm
OTHER

Most of the original wooden ceilings were covered with plastered wooden cladding. All ceilings were exposed, the beams were removed, repaired, the old paint removed and reinstalled. The old planks were also refurbished and are still used today as flooring in the "Stube".

Great importance was attached to preserving and reusing the original materials and constructions as much as possible.

MEASURES TO INCREASE AIRTIGHTNESS

The airtightness was considerably improved by the renewed roof structure. The vapour barrier on the inside forms the airtightness layer.

HVAC

HEATING

VENTILATION

DOMESTIC HOT WATER

HEATING

Replacement of the existing oil heating by a wood gasification boiler. If needed, gas can be used addionally for heating.

The new log heating system is more adapted to the lower energy requirement and the increased efficiency of the new heating system compared to the old oil heating system.

More Details
New primary heating system New secondary heating system
New system type Stove Stove
Fuel Biomass Biomass
Distribuition system Radiating floor Air
Nominal power 50 kW kW
VENTILATION

A controlled ventilation system was installed. The system technology is located in the attic floor.

To optimize energy efficiency, a ventilation system with heat recovery was proposed and installed by the architect. The client could - as things stand now - do without this, as he prefers natural ventilation via windows.

More Details
Original roof build-up New ventilation system
Type ventilation system Room-by-room
Type flow regime Cascade
Heat recovery Oui
Humitidy recovery Oui
Nominal power kW
Electric power kW
Control system
DOMESTIC HOT WATER

Hot water production is supplied both by a photovoltaic system and the log wood gasification boiler.

Due to the inconspicuous positioning of the photovoltaic system, it was approved.

More Details
New DHW system
Type RES
Hot_water_tank Oui
With heat recovery No

RENEWABLE ENERGY SYSTEMS

SolarThermal

Photovoltaic

Biomass

SolarThermal

A solar system was installed on the roof of the new holiday apartment.

As the solar system was not installed on the listed residential building, but on the roof of the new extension building (holiday apartment), it was approved.

More Details
SolarThermal System
Type Flat collector
Collector area 20,0 m²
Overall yearly production 8000,0 kWh
Photovoltaic

A photovoltaic system was installed on the roof of the newly built carports. The carport and its roof area was designed to create the largest possible roof area in order to be able to use the it optimally.

The carport stands about 3m above the level of the road. The slope of the roofsurface was chosen so that the photovoltaic system cannot be seen from the street. Because of the inconspicuous installation it was approved by the heritage authority.

More Details
Photovoltaic System
Type
Collector area 200,0 m²
Total nominal power 15,3 kW
Overall yearly production 17000,0 kWh
Biomass

The building is heated with a log wood heating system. The wood is obtained from our own cultivation.

The new log heating system is more adapted to the lower energy requirement and the increased efficiency of the new heating system compared to the old oil heating system.

More Details
Biomass System
Type Logs
Storage size
Origin of biomass Aus eigenem Wald/From own forest
Overall yearly production kWh

Energy Efficiency

Energy Performance
Energy performance certificate: With a demand of 56 kWh/m²a (for Bolzano climate), the building reaches the Climate House class C, almost B (regional South Tyrolean energy certificate).
Voluntary certificates: No
Energy Use
Heating
Consumption_estimation_Calculation_method: NA
Documents:
Energieausweis Mairhof.pdf
Energy certificate Mairhof

Consumption_estimation_Before: 283 kWh/m2.y
Consumption_estimation_After: 66 kWh/m2.y

Primary Energy
Consumption_estimation_Calculation_method: Steady state simulation (e.g. EPC, PHPP)
Consumption_estimation_Including_DHW: Oui
Consumption_estimation_After: 57 kWh/m2.y

Internal Climate

Temperature

The average interior temperature is 20 degrees. Due to the underfloor heating there is a comfortable climate in the whole building. The client is thinking about underfloor cooling, as the rooms heat up quite a lot in the summer months.

Indoor Air Quality

The controlled ventilation system ensures that the air quality is always controlled and maintained at a good level.

Artifact Conservation

Wall paintings in the interior and on the façade were uncovered. In the vault there were stencil paintings, which are considered worthy of preservation. A primer was applied to them to prevent the plaster from bonding with the painting. In this way the paintings can be exposed again in the future.

Costs

Financial Aspects

In general it can be said that the refurbishment was very expensive due to the comprehensive measures plus the new building/ extension. Concrete cost data are not available. Alone in the ventilation system 40-50.000€ were invested.

Running Costs
Lifecycle cost
No

In order to give you a better service this site uses cookies. Additionally third party cookies are used. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. More information