Rhine Valley House Irgang

Montfortstraße 13

6830

Rankweil, Austriche

Architect

Dipl. Ing. Arch Beate Nadler-Kopf
Eisplatzstraße 1-1a, 6845 Hohenems
nadler-kopf@aon.at

Owner

Michael und Ilga Irgang
Montfortstraße 13, 6830 Rankweil

User

Michael und Ilga Irgang
Montforstraße 13, 6830 Rankweil

Contact Details

Tobias Hatt
Energieinstitut Vorarlberg
tobias.hatt@energieinstitut.at
+43 5572 312020-0
After Renovation ©Beate Nadler-Kopf
The Irgang family has been dealing with the idea of demolishing the old Rhine valley house and building a new one for a long time. But this idea finally gave way to the advantages of the renovation. Decisive factors were the floor plans which offered many possibilities, the family-related history, the charm of the old Rhine Valley House and last but not least the comparison of costs and usable space.
Energy performance
45 kWh/m2.y

Climate Zone Cfb

Altitude 468

HDD 3385

CDD 63

Protection level Not listed

Conservation Area:
No

Level of Protection:

Building age 1850-1899

Year of last renovation:
2008

Building use Residential (rural)

Secondary use:
Residential (rural)

Building occupancy:
Permanently occupied

Number of occupants/users:
5

Building area Net floor area [m²]: 180,0

Building typology:
Detached house

Number of floors:
3

Basement yes/no:
Oui

Number of heated floors:
3

Gross floor area [m²]:
284,0

Thermal envelope area [m²]:
539,23

Volume [m³]:
756,0

NFA calculation method:
NGF (de)

Construction type
Inhomogeneous wall construction from tuff masonry to timber frame construction and timber block walls

External finish:
The main building is plastered with lime gypsum and lime cement

Internal finish:
The interior walls are partly plastered, partly clad with wood

Roof type:
Pitched roof

+ MORE - LESS
After Renovation ©Beate Nadler-Kopf
After Renovation ©Beate Nadler-Kopf
@Beate Nadler-Kopf
@Beate Nadler-Kopf
@Beate Nadler-Kopf
@Beate Nadler-Kopf
@Beate Nadler-Kopf
@Beate Nadler-Kopf
@Beate Nadler-Kopf
@Beate Nadler-Kopf
@Beate Nadler-Kopf
@Beate Nadler-Kopf
@Beate Nadler-Kopf
@Beate Nadler-Kopf
@Beate Nadler-Kopf
@Beate Nadler-Kopf
@Beate Nadler-Kopf
@Beate Nadler-Kopf

RENOVATION PROCESS

Architecture

BUILDING DESCRIPTION

The building was preserved homogeneous in its typology and care was taken to avoid contrasts. The modernizations were carried out away from the street and in keeping with modern life, situated on the garden and sunny side. The goal was: what is good should be preserved, what has charm is emphasized. Therefore, for example, the ground plan was retained or visual references were opened. The living part was originally designed for several generations. This typology was retained. The generous living space in combination with the newly adapted floor plans make it possible that the house Irgang can become a multi-generational house even today.
Urban context
Originally the building was erected in an agricultural area of the community of Rankweil. Over the years, the use of this area changed and became a typical quarter for detached houses.

HERITAGE SIGNIFICANCE

ELEMENTS WORTHY OF PRESERVATION
The typology of the Rheintalhaus belongs to the historical "one-yard forms" which were built in Vorarlberg in the 17th and 18th century. This means that the residential and commercial parts of the courtyard are united under one roof, the roof ridge is the same height in both the commercial and residential parts. The shape of the Rhine Valley House was usually designed in such a way that several generations have found room in the living area.
Heritage Value Assesment
The typology of the Vorarlberger Rheintalhaus, which is part of the 17th and 18th century courtyard, is to be considered worthy of protection, even if a building has not been listed.

State of repair

Conditions of the envelope
Due to a renovation already carried out in the 1970s, the building fabric was in good condition, but did not meet today's energy requirements.
Description of pre-intervention building services
The building was equipped with oil heating since the 1970s. This was used to heat the building and produce hot water.

Aim of retrofit

Renovation
The aim of the renovation was to provide contemporary, modern living for the family. For this purpose, the floor plan was adapted with larger rooms and an opening to the garden without changing the structure of the Vorarlberger Rheintalhaus. The inhomogeneous wall construction of the building was also retained, but only insulated to meet today's energy requirements. The heating system was also adapted to the new, contemporary requirements. The entire residential building is heated by a single tiled stove.
Stakeholders Involvement
Architect
Dipl. Ing. Arch Beate Nadler-Kopf
Eisplatzstraße 1-1a, 6845 Hohenems
nadler-kopf@aon.at
Energy Consultant
Ökoberatung G. Bertsch
Dorfstraße 192, 6713 Ludesch
g.bertsch@oekoberatung.at
Other
Kratzer Roland - Stuckateur- und Gipsermeister
Rautenastraße 14, A-6832 Röthis
office@kratzer-roland.com
Other
Frick & Schöck Ziviltechniker GmbH
Treietstraße 20, A-6830 Rankweil
office@fszt.at
Tel.+43 5522 41130-0
Tools used
Was the renovation process done following a specific methodology? No
Energy calculation OIB
Hygrothermal assessment NA
Life Cycle Analysis (LCA) NA
Other NA

RETROFIT SOLUTIONS

External Walls

Tuff masonry with lime-cement plaster ground floor

wooden block wall first upper floor

Insulated wooden frame wall in the attic

Tuff masonry with lime-cement plaster ground floor

During the renovation it was found that the outer walls of the basement and ground floor were built as solid walls, the first and second floors as wooden block walls, and the attic floor as timber-framed masonry. The façade was not classified as worthy of preservation, but it was important to preserve the typical façade structure of the courtyard near the Rheintalhaus. Thus the difference between the farm building and the barn is still clearly visible today. For the energetic renovation of the façade, 16 cm EPS was applied on the ground floor and covered with lime plaster.

In the 140 years of existence, the building and thus also the façade has been adapted again and again. For this reason, the façade was not considered worth preserving and attention was paid to energy efficiency during the renovation.

U-value (pre-intervention) [W/m2K]: 2,0 W/m²K U-value (post-intervention) [W/m2K]: 0,213 W/m²K
More Details
Original wall build-up
Stone - Tuffsteinmauerwerk :
400 mm
Plaster - Kalk-Zementputz:
10 mm
Retrofitted wall build-up
Plaster - Kalkputz:
20mm
Stone - Tuffsteinmauerwerk:
400 mm
Plaster - Kalk-Zementputz:
30 mm
Insulation - Fassadendämmplatte aus expandiertem Polystyrolhartschaumstoff EPS F:
160 mm
Plaster - Kalk-Zementputz:
6 mm
wooden block wall first upper floor

The facade was not classified as worth preserving, which is why the renovation focused on energy efficiency. However, care was taken to maintain the typical structure of the Einhof, namely the clear distinction between farm buildings and barn.

The exterior facade was insulated in accordance with energy efficiency requirements in 2008.

U-value (pre-intervention) [W/m2K]: 0,526 W/m²K U-value (post-intervention) [W/m2K]: 0,169 W/m²K
More Details
Original wall build-up
Other - Gipskartonplatte:
125 mm
Air gap - stehende Luftschicht:
28 mm
Wood - Holzblock Wand:
160 mm
Plaster - Kalkzementputz:
30 mm
Retrofitted wall build-up
Other - Gipskartonplatte:
125mm
Air gap - stehende Luftschicht:
30 mm
Wood - Holzblockwand:
160 mm
Plaster - Kalk-Zement Putz:
30 mm
Insulation - Fassadendämmplatte aus expandiertem Polystyrolhartschaumstoff EPS F:
160 mm
Plaster - Kalk-Zementputz:
6 mm
Insulated wooden frame wall in the attic

The entire attic was converted and insulated for later residential purposes, thus meeting the energy requirements of 2008. Care was taken to maintain the roof shape of the Einhof Rheintalhaus, namely the continuous single ridge.

The walls and roof slopes were adapted to today's energetic requirements, taking into account their originality.

U-value (pre-intervention) [W/m2K]: 1,551 W/m²K U-value (post-intervention) [W/m2K]: 0,133 W/m²K
More Details
Original wall build-up
Other - Riegelwand ausgemauert:
160 mm
Plaster - Kalk-Zementputz:
30 mm
Retrofitted wall build-up
Plaster - Gipskartonplatte:
125mm
Air gap - stehende Luftschicht:
30 mm
Wood - Mineralische Wärmedämmplatten zwischen Holzriegelwerk:
160 mm
Plaster - Putzträgerplatte und Kalk-Zementputz:
40 mm
Insulation - Wärmedämmplatte EPS-F:
160 mm
Plaster - Kalk-Zementputz:
6 mm


Windows

wooden windows

wooden windows

Even before the renovation, it was discovered that the windows were no longer in their original condition. Probably during the last renovation in 1970 the original windows were replaced by new, then more modern windows. For this reason, during the renovation in 2008, a partial restoration of the window view by means of a muntin division was taken into account when installing the windows.

The newly installed wood windows meet the standards for energy efficiency and ecology from the year of renovation 2008.

Existing window U-value Glass [W/m2K]: 2,0 New window U-value Glass[W/m2K]: 1,0 Existing window U-value Frame [W/m2K]: 2,6 New window U-value Frame [W/m2K]: 1,6
More Details
Existing window type Single sash turn-tilt windows
Existing glazing type Double
Existing shading type Outer shutter
Approximate installation year 1970
New window type Double window
New glazing type Double
New shading type Outer shutter
New window solar factor g [-] 0,54

Other interventions

ROOF

GROUND FLOOR

MEASURES TO INCREASE AIRTIGHTNESS

ROOF

The attic was insulated and all installations were moved forward so that it can later be completed as an additional living floor if required.

Special attention was paid to the shape of the roof so that the typical shape of the courtyard is maintained. The continuous ridge was retained. The roof character of the Rheintalhaus was retained.

U-value (pre-intervention) [W/m2K] 3 U-value (post-intervention) [W/m2K] 0,175
More Details
Original roof build-up
Tiles - Tondachziegel:
25 mm
Slate - Dachlatten:
23 mm
Retrofitted roof build-up
Tiles - Dachziegel:
18 mm
Other - Konterlattung:
24 mm
Other - Isolierung mit Glaswolle und mit ECOVAP blue Dampfsperre:
180 mm
Other - Isolierung mit Glaswolle:
80 mm
Other - Gipskartonplatte:
15 mm
GROUND FLOOR

A 15 cm insulation layer of glass wool was laid under the floorboards to the cold cellar.

The old floorboards in the living room were preserved. The appearance has therefore not changed.

U-value (pre-intervention) [W/m2K] 3 U-value (post-intervention) [W/m2K] 0,167
More Details
Original groundfloor build-up
Other - Fehlboden:
25 mm
Insulation - dünne Dämmschicht zur Kellerdecke aus Papier oder Schlacke:
50 mm
Other - Holzdielenboden:
50 mm
Retrofitted groundfloor build-up
Insulation - Holzfaser-Dämmplatte:
80 mm
Insulation - Glaswolle:
150 mm
Finish - Holzdielen:
24 mm
MEASURES TO INCREASE AIRTIGHTNESS

The windows were connected airtight to the building envelope. Thus the air tightness of the building envelope was increased. A blower-door test was not made.

HVAC

HEATING

DOMESTIC HOT WATER

HEATING

The existing building was equipped with oil heating. The renovated building was now equipped with a tiled stove heating system. This is a tiled stove which has water pockets and heats the heating water. This water is then partly stored in the buffer tanks and distributed via pipes to the other rooms which are not heated directly by the tiled stove. In these rooms, the heat is usually emitted with radiators and also with a wall heating system.

The building already had a distribution and delivery system due to previous renovations. This was renewed in the course of the current renovation in 2008 and replaced by a more environmentally friendly heating system, a tiled stove whole house heating system.

More Details
New primary heating system
New system type Kachelofen als Ganzhausheizung
Fuel Biomass
Distribuition system Radiators and wall heating System
Nominal power 15 kW
DOMESTIC HOT WATER

Before the rehabilitation, the hot water generation was connected to the oil heating system. Now the building has a solar system. The energy yield is stored in a 2,000 l boiler. The tiled stove all house Heating supports the solar thermal energy in winter, in summer there is probably an electric backup heating system.

The building has already had a distribution and delivery system due to previous renovations. This was renewed during the current renovation and replaced by a more environmentally friendly heating system. As a result, no further changes were made to the building. However, the very first heating system was not restored.

More Details
New DHW system
Type RES
Hot_water_tank Oui
With heat recovery No

RENEWABLE ENERGY SYSTEMS

SolarThermal

Biomass

SolarThermal

A solar system was installed on the roof to produce hot water.

The solar plant was installed on the roof part of the former farm building. Thus turned away from the street side, so that the solar plant is normally not visible.

The solar thermal system was integrated into the roof and not designed as an elevated system. It is thus embedded in the roof without standing out.

More Details
SolarThermal System
Type Flat collector
Collector area 20,0 m²
Elevation angle 38,0
Azimuth 45,0
Overall yearly production 5314,0 kWh
Heating_contribuition 0,0 kWh
DHW contribuition 3400,0 kWh
Cooling contribuition 0,0 kWh
Biomass

A tiled stove was installed as heating. With it the whole house is heated by the built-in water pockets and radiators. As heating material piece wood is used.

The old, unecological oil heating was removed and the storage tanks were installed instead.

The tiled stove is used as a whole-house heating system. The heat is emitted in small areas via radiators and wall heating.

More Details
Biomass System
Type Logs
Storage size 2000 Liter
Origin of biomass Regional
Overall yearly production 21267,0 kWh

Energy Efficiency

Energy Performance
Energy performance certificate: Building permit Vorarlberg
Voluntary certificates: No
Energy Use
Documents:
Gebäudeausweis Variante 16cm Dämmung_1.pdf
Building certificate Vorarlberg

Consumption_estimation_After: 45 kWh/m2.y

Primary Energy
Consumption_estimation_Calculation_method: NA
Consumption_estimation_Including_DHW: No
Measured Parameters
UserBehavior
Type_of_monitoring: Punctual
Description: The residents feel very comfortable in the building. The heat distribution as well as the room climate is very pleasant.

Internal Climate

Temperature

The residents report a pleasant and balanced temperature in the rooms.

Indoor Air Quality

The desired air quality is achieved manually and individually for each room by shock ventilation.

Daylight

The large windows provide the rooms with plenty of daylight.

Acoustic Comfort

NA

Artifact Conservation

NA

Costs

Financial Aspects

Net building costs including fees EUR 1500 per m2

Running Costs
Lifecycle cost
No

Environment

Life Cycle Analysis
Methodology_used: OI3 KOI3 classification Austria. Component evaluation according to manufacturing energy, CO2 emissions and acidification potential classification Austria
Documents:
LifeCycleAnalysis CO2 Bewertung.JPG
Energy certificate for residential buildings according to OIB

In order to give you a better service this site uses cookies. Additionally third party cookies are used. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. More information