Farm house Trins

Haus 57 A

6152

Trins, Austria


Owner

Michael Flach

User

Michael Flach

Contact Details

Pavel Sevela, Eleonora Leonardi
University of Innsbruck - Unit for Energy Efficient Buildings
pavel.sevela@uibk.ac.at, eleonora.leonardi@uibk.ac.at
004351250763618; 004351250763622

Other Information

The information were gathered from the owner of the building, Michael Flach.

Related publications
Farm Trins_Project description_Photo documentation
Farm house Trins, © Michael Flach
The renovation of the Mayrhof in Trins combines several best-practice solutions in one project. In particular, the use of a newly developed façade system and an extension using a house-in-house concept allow architectural and building physics aspects to harmonise with each other.
Energy performance
41550 kWh/y

Climate Zone Dfc

Altitude 1300 s.l.m.

HDD 231

CDD 0

Protection level Not listed

Conservation Area:
No

Level of Protection:

Building age 1600-1700

Year of last renovation:
2019

Year of previous renovation:
1960

Building use Residential (rural)

Secondary use:
NA

Building occupancy:
Permanently occupied

Number of occupants/users:
20

Building area Net floor area [m²]: 698,0

Building typology:
Terraced

Number of floors:
4

Basement yes/no:
Si

Number of heated floors:
4

Gross floor area [m²]:
946,0

Thermal envelope area [m²]:
2030,0

Volume [m³]:
665,0

NFA calculation method:
NGF (de)

Construction type
Stone masonry wall

External finish:
Cladding

Internal finish:
Wood panelling

Roof type:
Pitched roof

+ MORE - LESS
Farm house Trins, © Michael Flach
Farm house Trins, © Michael Flach
South-east façade, © Michael Flach
South-east façade, © Michael Flach
South-west façade (Unfinished)© Michael Flach
South-west façade (Unfinished)© Michael Flach
Heat losses comparison between renovated and old building facade: Thermography© Michael Flach
Heat losses comparison between renovated and old building facade: Thermography© Michael Flach
B, © Michael Flach
B, © Michael Flach
, © Michael Flach
, © Michael Flach
, © Michael Flach
, © Michael Flach
Status quo, © Michael Flach
Status quo, © Michael Flach

RENOVATION PROCESS

Architecture

BUILDING DESCRIPTION

The building represents the typical lifestyle of the pre-industrial age in the alps. It is divided into a small residential area including the "stube" ,which was the only place heated during winter periods, and the barn.
Urban context
The building is located in Trins, a picturesque municipality in the district of Innsbruck-Land in the Austrian state of Tyrol on the Gschnitzbach. Since the early 1600 agriculture has been the most important economic sector for the 1300 parishioners but since commuter found out about the perfect situated hideout the municipality is in constant change.

HERITAGE SIGNIFICANCE

ELEMENTS WORTHY OF PRESERVATION
During intervention the most important things always kept in mind were the external appearance and the woodwork in the stube. The very individual shape of the external walls made much work on details necessary. The external wall paintings reffers to the buildings history.
Heritage Value Assesment
As a result of the growing population in urban centre the population in Trins also increased. Living space is often beeing created through demolution and new building. The Mayrhof demonstrates an inverse trend and shows how a modern multigenerational home can be built in accordance to traditional architecture and innovative technological concepts. A special focus has been laid on the external appearance so that the design plays with its former functions and fits in the surrounding architecture.

State of repair

Conditions of the envelope
There has not been any occupaction for 10 years until the intervention process started. The last known intervention is set in the 1960s when a raising took place. Therefor all main materials so as the wooden roof construction for ex. had to be reviewed and eventually replaced. The often unknown conditions have been some obstacles to be overcome.
Description of pre-intervention building services
The rooms in groundfloor and first floor were heated by oil burner via radiators. The warm water was produced locally in a bath by electrical hot water tank. Originally the only heating was the tiled stove in the "Stube" - the typical living room of Tyrolean farmhouses.

Aim of retrofit

Renovation
The constant change of the society also affects their necessities and lifestyle. Without agricultural work the area needed for living decreases, houses become more compact and cities constantly grow. Therefore it is even more important to let history and tradition be integrated in modern architecture. Starting outside the symbiosis of the Mayrhof in Trins is visible. Luminiferous glas elements, innovativ wood constructions and nely invented facade components integrate in the existing building. The interaction continues inside and especially through out the clever building service.
Was there any change of use?
Until June 2016 parts of the property were being used by shepherding. Only rezoning made it possible to fullfill the renovation process as residential building.
Lessons learned
As the client himself said: "The renovation was more complex and complicated than expected. But it was worth it for the authentic atmosphere inside, the quality of the materials and wood panelling used and last but not least for the improved energy efficiency despite the cultural preservation for future generations.
Tools used
Was the renovation process done following a specific methodology? 3D facade scan with tachymeter, CADwork (3D drawings), RSTAB (The framework software), building physics (Delphin, WUFI)
Energy calculation PHPP
Hygrothermal assessment Delphin
Life Cycle Analysis (LCA) no

RETROFIT SOLUTIONS

External Walls

External stone wall incl. facade componant

External stone wall incl. facade componant

As a result of the renovation the wall thickness increased.

The historical paintings are hiden, conservated under the facade panels. A focus has been laid on environmental friendly materials. As a result insulation is often made of hemp or cellulose, ceilings and walls out of wood.

U-value (pre-intervention) [W/m2K]: 2,128 W/m²K U-value (post-intervention) [W/m2K]: 0,119 W/m²K
More Details
Original wall build-up
Render - Lime plaster:
15 mm
Stone - Limestone + mortar:
600 mm
Render - Lime plaster:
15 mm
:
0 mm
Retrofitted wall build-up
Render - Lime plaster:
15mm
Stone - Limestone mortar:
600 mm
Insulation - Cellulose fiber insulation material:
190 mm
Cladding - Gypsum fibreboard + vapour barrier:
12 mm
Wood - Timber frame wall : cellulose fibre insulation (90%) / timber (10%):
140 mm
Cladding - Soft wood fibre board - plaster base:
60 mm
Render - System plaster - Base coat and finishing coat:
8 mm


Windows

Window

Window

The windows have been replaced.

The new wooden windows carried in a local style out were pre-installed into the custom-made wall elements also made of wood. The optimized position of the window frames in the insulation layer increases the thermal comfort and reduces the risk of building a condensate due to minimized thermal bridges .

Existing window U-value Glass [W/m2K]: 5,0 New window U-value Glass[W/m2K]: 0,8 Existing window U-value Frame [W/m2K]: 3,0 New window U-value Frame [W/m2K]: 0,75
More Details
Existing window type Coupled window
Existing glazing type Single
Existing shading type NA
Approximate installation year 1950
New window type Coupled window
New glazing type Triple
New shading type Moveable shading
New window solar factor g [-] 0,5

Other interventions

ROOF

MEASURES TO INCREASE AIRTIGHTNESS

ROOF

The roof had to be replaced.

The appearance of the roof from outside did not change.

U-value (pre-intervention) [W/m2K] 10 U-value (post-intervention) [W/m2K] 0,113
More Details
Original roof build-up
Tiles - Roof tiles:
30 mm
Other - Double wooden laths and timber structure:
400 mm
Retrofitted roof build-up
Tiles - Roof tiles:
30 mm
Other - Lathing and contralathing:
110 mm
Other - Underlay and wooden formwork:
60 mm
Other - Rafter spruce + cellulose insulation:
360 mm
Other - Loose board formwork + vapour barrier:
50 mm
Other - Fermacell :
15 mm
MEASURES TO INCREASE AIRTIGHTNESS

The complete envelope has been reconditioned or replaced.

Airtightness (pre-intervention) [ach@50Pa] 4 Airtightness (post-intervention) [ach@50Pa] 0,6

HVAC

HEATING

VENTILATION

DOMESTIC HOT WATER

HEATING

The multi-generation house is now supplied with geothermal heat via a heat pump. There is still the possibility to heat via tiled stove. The ventilation ducts are mounted in the ceilings and the design of the supply air inlet in the rustic living room is adapted to the original wooden ceiling (see picture under "Ventilation")

Compared to the advantages in efficiency and sustainability of modern heat systems the conservational aspects were negligible.

More Details
New primary heating system New secondary heating system
New system type Heat pump Stove
Fuel Electricity Biomass
Distribuition system Radiating floor Thermal mass activation via radiation and transmission of the wood stove.
Nominal power 12,3 kW kW 10-20 kW kW
VENTILATION

There was no mechanical ventilation system in the building before renovation. The chimney effect in combination with leaky windows provided certain effect of natural ventilation. However this sort of natural ventilation was unregulated and created additinal heat losses during the heating season. After the renovation, the house was equipped with a mechanical ventilation system with cascaded air distribution. This means that fresh air is directed into the bedrooms and living rooms. The exhaust air is extracted from the bathroom, WC and kitchen. One heat recovery unit for each dwelling unit with a nominal air flow rate of 150-250 m3/h each were used.

There were no monument protection or historical prescriptions available. However, the builder wanted the ventilation ducts and elements to be as invisible as possible.

More Details
Original roof build-up New ventilation system
Type ventilation system Centralized
Type flow regime Cascade
Heat recovery Si
Humitidy recovery No
Nominal power 0 kW
Electric power 0,0 kW
Control system Three levels control
DOMESTIC HOT WATER

The hot water was heated in a decentralised electric hot water tank tank until 2015. Originally there was no warm water in the bath of this house. The new domestic hot warm tank was combined with a central buffer tank for space heating.

There was no equipment of a historical value.

More Details
New DHW system
Type with heating system
Hot_water_tank Si
With heat recovery No

RENEWABLE ENERGY SYSTEMS

Biomass

Geothermal

Biomass

Tiled stove (secondary heating)

The stove was built in an original tyrolean style with tiles.

Wall-integrated stove to increase the thermal mass, placed in the traditionally mostly used room - the "Stube".

More Details
Biomass System
Type
Storage size
Origin of biomass
Overall yearly production 0,0 kWh
Geothermal

A geothermal heat pump has been installed.

This renovation measures did not affect the historical value if the building.

The system is located in the basement and its drilling depth is about 100m.

More Details
Geothermal System

Energy Efficiency

Energy Performance
Energy performance certificate: No
Voluntary certificates: The renovation target was to reach a EnerPHit standard, the passive house standard for renovations.
Energy Use
Heating
Primary Energy 11000 kWh/y
Consumption_estimation_After: 41550 kWh/y

Primary Energy
Consumption_estimation_Calculation_method: Steady state simulation (e.g. EPC, PHPP)
Consumption_estimation_After: 11000 kWh/y

Internal Climate

Temperature

The indoor room temperatur during winter periods is about 20°C, in summer about 25°C.

Indoor Air Quality

Air quality is regulated by a ventilation system.

Costs

Financial Aspects

Construction work on an existing building, such as this farm in particular, is generally technically difficult and financially costly. If there were neither support nor a clear idealistic commitment to the preservation of these remarkable buildings, it would be better from a financial point of view to demolish the building and rebuild it. This is also supported by the generally poor condition of the building substance. This begins with the foundation of the stone walls, which are buried in the ground without moisture and frost protection, and ends with wooden beams, which are so decomposed by moisture and pest infestation that existing wooden ceilings can collapse at any time.

Running Costs
Lifecycle cost
No

Nel rispetto del regolamento (UE) 2016/679, ti informiamo che questo sito utilizza cookie propri tecnici e di terze parti per consentirti una migliore navigazione ed un corretto funzionamento delle pagine web. Proseguendo la navigazione del sito o cliccando su "OK" acconsenti all'uso dei cookie. Se vuoi saperne di più o negare il consenso, clicci qui.