Community Hall Zwischenwasser

Hauptstraße 14

6835

Community of Zwischenwasser, Austria

Architect

HEIN architekten
Jahnstraße 11, 6900 Bregenz
office@hein-arch.at
+43-5574-443640

Owner

Gemeinde Zwischenwasser
Hauptstraße 14, 6835 Zwischenwasser
gemeinde@zwischenwasser.at
T +43 5522 4915

User

Sabine Erber
Stadtstraße 33, 6850 Dornbirn
sabine.erber@energieinstitut.at
+43 5572 31202 91

Contact Details

Sabine Erber
Energieinstitut Vorarlberg
sabine.erber@energieinstitut.at
+43 69913120291

Other Information

Data for publication in the project documentation Service Package Sustainable:Building in the Community

Visits
Visit is possible during office opening hours by appointment

Community Hall Zwischenwasser © Carolin Begle
The comprehensive modernisation of the municipal office, which was built in 1937, has now also been completed to a high standard. While the ground floor was on the raised ground floor before the conversion, large parts of this level have now been lowered to street level and glazed and thus converted into a barrier-free and transparent citizens' office. The renovation relies on night cooling and cross-ventilation. The reduction of the heating energy demand is achieved, among other things, by a wall system of interior insulation with clay plaster and at the same time makes it possible to leave the façade unchanged.
Energy performance
32,308 kWh/y

Climate Zone cfb

Altitude 527

HDD 2986

CDD 138

Protection level Not listed

Conservation Area:
No

Level of Protection:

Building age 1900-1944

Year of last renovation:
1990

Year of previous renovation:
2015

Building use Community Hall

Secondary use:
rehearsal room

Building occupancy:
Permanently occupied

Number of occupants/users:
7

Building area Net floor area [m²]: 597,0

Building typology:
Freestanding building with gable roof

Number of floors:
3

Basement yes/no:
Da

Number of heated floors:
3

Gross floor area [m²]:
732,3

Thermal envelope area [m²]:
1359,0

Volume [m³]:
2912,7

NFA calculation method:
NGF (de)

Construction type
Brick masonry wall

External finish:
Cladding

Internal finish:
Plastered (on hard)

Roof type:
Pitched roof

+ MORE - LESS
Community Hall Zwischenwasser © Carolin Begle
Community Hall Zwischenwasser © Carolin Begle
East view © Carolin Begle
East view © Carolin Begle
Reception municipal office © Carolin Begle
Reception municipal office © Carolin Begle
Office level © Carolin Begle
Office level © Carolin Begle
Local council hall in the roof © Carolin Begle
Local council hall in the roof © Carolin Begle
Community Center Zwischenwasser © Kurt Hoerbst
Community Center Zwischenwasser © Kurt Hoerbst
Eastern view of the town hall © David Schreyer
Eastern view of the town hall © David Schreyer
Before renovation © Gemeinde Zwischenwasser
Before renovation © Gemeinde Zwischenwasser

RENOVATION PROCESS

Architecture

BUILDING DESCRIPTION

The village hall, built in the 1930s, was structurally still in good condition and there was a desire to preserve the appearance and identity of the socially accepted and valued part of the village centre of Muntlix. Through precise measures, the house was adapted for a contemporary use for the administration of the municipality, taking into account the existing qualities. Inside, the building was divided into storey-wise areas of use and adapted spatially and technically to today's needs. By lowering the entrance as well as the eastern ground floor to street level, it was possible to create a citizens' service point without thresholds. The new workplaces and club rooms are bright, communicative and show a high flexibility of use. On the upper floor the formerly numerous partition walls gave way to an open office structure that can be flexibly zoned with glass walls and shelves. In the attic, formerly used by the kindergarten and men's choir, a conference hall and rehearsal room were created. A foyer with a bar makes this level suitable as an infrastructure for events of various kinds, while the archive, storage and technical equipment were housed in the basement. Since the façade did not allow for external insulation without gross formal losses, the building was insulated on the inside. Calcium silicate panels were used, which were covered with clay plaster on the room side. The demands on ecology and energy efficiency were high. In addition to comfort ventilation with heat recovery, the climate concept relies on night cooling and cross-ventilation. In addition to reducing the heating energy requirement by approx. 75%, special attention was paid to the use of ecologically harmless and low-pollution materials. The municipal biomass power plant and the photovoltaic system on the roof supply the building with energy.
Urban context
The area around the municipal office has undergone several local and architectural upgrades in recent years and decades. The new building of the neighbouring kindergarten was planned by Hein Architekten, Bregenz, and also received a state prize.

HERITAGE SIGNIFICANCE

ELEMENTS WORTHY OF PRESERVATION
The external appearance of the building was preserved.
Heritage Value Assesment
The community centre Zwischenwasser is the community centre for the three districts Muntlix, Batschuns and Dafins between the rivers Frutz and Frödisch. The characteristic building from the 1930s should be preserved as an identity building, even if it is not listed as a historical monument. Especially characteristic are the stone borders between the windows of the building on the first floor and the plaster structure.

State of repair

Conditions of the envelope
Before the renovation, the kindergarten was located on the 1st floor of the municipal office. In the roof there were small office and meeting rooms and on the ground floor the administration. The interlocking with the kindergarten was very unfavorable. In addition, the rooms were not well ventilated or lit.
Description of pre-intervention building services
Even before the renovation, the connection to the local heating system already existed. The heat output was provided by old radiators with individual room control.

Aim of retrofit

Renovation
The building should be able to offer bright rooms for the municipal services, the municipal administration and meeting rooms for the municipal council and citizen music and become more energy efficient without changes to the facade.
Was there any change of use?
Before the renovation, the kindergarten of the district was located on the 1st floor. After the new kindergarten was built on the neighboring property, the local authority could use the whole building and additionally integrate the practice room for the music band.
Lessons learned
Renovation with internal insulation without changing the facade, installation of a controlled ventilation and extraction system
Stakeholders Involvement
Public sector
Jürgen Bachmann
Hauptstraße 14, 6835 Zwischenwasser
gemeinde@zwischenwasser.at
Tel.+43 5522 4915-0
Architect
HEIN architekten
Jahnstraße 11, 6900 Bregenz
office@hein-arch.at
Tel.+43-5574-443640
Conservation Consultant
Dipl. Ing. Barbara Keiler
Amtsplatz 1, 6900 Bregenz
barbara.keiler@bda.gv.at
Tel.+43 676 88325 471
Energy Consultant
DI Bernhard Weithas, Ingenieurbüro für Baupysik
Rosenweg 3c, 6923 Lauterach
office@weithas.com
Tel.+43 5574 86568
Services Engineer
Werner Cukrowicz
Austraße 8a, 6923 Lauterach
tb-werner@cukrowicz.at
Tel.+43 5574 38550
Tools used
Was the renovation process done following a specific methodology? No
Energy calculation Passivhausprojektierungspaket, Energieausweis
Life Cycle Analysis (LCA) Wirtschaftlichkeit LED
Other KGA Kommunaler Gebäudeausweis

RETROFIT SOLUTIONS

External Walls

Masonry

Masonry

The outer wall was insulated on the inside with 6 cm and 10 cm thick calcium silicate panels. These were either plastered on the inside or clad with panelling. The U-value improved to 0.43 or 0.31 W/m²K.

The outer appearance of the wall was not changed.

U-value (pre-intervention) [W/m2K]: 0,79 W/m²K U-value (post-intervention) [W/m2K]: 0,31 W/m²K
More Details
Original wall build-up
Render - Kalkzementputz:
25 mm
Brick - Vollziegel:
380 mm
Plaster - Kalkputz:
20 mm
Retrofitted wall build-up
Render - Kalkzementputz:
25mm
Brick - Vollziegel:
380 mm
Plaster - Normalputz:
20 mm
Insulation - Kalziumsilikatplatte:
Plaster - Kalkputz:
20 mm


Windows

Wooden windows with laminated glass

Wooden windows with laminated glass

U-value for windows with standard size is 0.77 W/m²K

The windows were newly installed in a similar division as wooden windows. On the ground floor the windows were enlarged.

Existing window U-value Glass [W/m2K]: 1,3 New window U-value Glass[W/m2K]: 0,5 Existing window U-value Frame [W/m2K]: 1,8 New window U-value Frame [W/m2K]: 1,05
More Details
Existing window type Casement window
Existing glazing type Double
Existing shading type Outer shutter
Approximate installation year 1933
New window type Casement window
New glazing type Triple
New shading type Outer shutter
New window solar factor g [-] 0,5

Other interventions

ROOF

GROUND FLOOR

MEASURES TO INCREASE AIRTIGHTNESS

ROOF

The roof was insulated between the rafters and below as well as above. The tile covering was not changed. Sound insulation panels were installed in the interior.

The external impression remained unchanged.

U-value (pre-intervention) [W/m2K] 3 U-value (post-intervention) [W/m2K] 0,15
More Details
Original roof build-up
Tiles - Dachziegel:
20 mm
Slate - Dachlatten:
40 mm
Other - Sparren mit Aluminium kaschierter Steinwolle:
160 mm
Retrofitted roof build-up
Tiles - Dachziegel Ton:
30 mm
Other - Dachlattung:
40 mm
Other - Konterlattung:
50 mm
Bitumen - Unterdachbahn Samafil TU222 auf Holzfaserplatte:
22 mm
Other - Zellulosedämmung zwischen Dachlattung Bestand:
40 mm
Other - Zellulosedämmung zwischen Sparren Bestand:
160 mm
Other - Vlies Rieselschutz auf Akustikplatte:
20 mm
GROUND FLOOR

The ground floor in the service area was lowered and a new floor was installed.

The intervention allowed a better use of the ground floor as a public zone. From the outside you cannot see the measure.

U-value (pre-intervention) [W/m2K] 1,8 U-value (post-intervention) [W/m2K] 0,14
More Details
Original groundfloor build-up
Finish - Normalputzmörtel Kalkzement:
20 mm
Concrete slab - Hohlziegeldecke:
200 mm
Floor joists - Fliesen in Mörtelbett:
30 mm
Retrofitted groundfloor build-up
Finish - Silikatharzputz:
8 mm
Insulation - Synthesa Capatect MF-Fassadendämmplatte:
160 mm
Finish - Normalputzmörtel Kalkzement:
20 mm
Concrete slab - Hohlziegeldecke:
200 mm
Insulation - Holzfaserplatte 45 mm auf Glaswolle 45 mm zwischen Polsterholz:
90 mm
Finish - Massivparkett:
27 mm
MEASURES TO INCREASE AIRTIGHTNESS

With the new internal insulation, the airtightness level was also renewed.

Airtightness (pre-intervention) [ach@50Pa] 2 Airtightness (post-intervention) [ach@50Pa] 1

HVAC

VENTILATION

DOMESTIC HOT WATER

VENTILATION

Central controlled ventilation: the supply air is introduced draught-free into the group rooms, overflow via silencers in the cloakroom/staircase area, Extraction of exhaust air via WC groups and centrally on the top floor. Meeting room small and large with supply air and exhaust air. There are multizones on the ventilation unit with heating register for: Office general, small meeting room, large meeting room.

The ventilation ducts are led invisibly.

More Details
Original roof build-up New ventilation system
Type ventilation system Centralized
Type flow regime Cascade
Heat recovery Da
Humitidy recovery No
Nominal power 2 x 1,7 kW kW
Electric power 0,28 kW
Control system Basis Time programs for 3 zones as specified by the user Variable air flow rate Central unit Air flow rates Group rooms, small and large meeting rooms via CO2 and variable volume flow controller Other rooms via constant VR WRG Ventilation with humidity WR
DOMESTIC HOT WATER

Before the renovation, hot water was heated in an electric hot water tank in the basement with 120 litres. After the renovation, it is prepared decentrally in flow heaters and small storage tanks on each floor.

The measure has no influence on the character of the building.

More Details
New DHW system
Type decentral boiler
Hot_water_tank No
With heat recovery No

Energy Efficiency

Energy Performance
Energy performance certificate: Energy Performance Certificate
Voluntary certificates: Communal Building Pass
Energy Use
Documents:
20160114_EAW_46966-2.pdf
Energy Performance Certificate © Büro Weithas

Consumption_estimation_Before: 68,117 kWh/y
Consumption_estimation_After: 32,308 kWh/y

Primary Energy
Consumption_estimation_Calculation_method: Steady state simulation (e.g. EPC, PHPP)
Consumption_estimation_Including_DHW: No

Internal Climate

Temperature

20 to 22 ° Celsius

Indoor Air Quality

measured air quality, measured on 11th of December 2015, VOC < 300 µg/m³, formaldehyde < 0.04 ppm

Daylight

not available

Acoustic Comfort

not available

Artifact Conservation

not available

Costs

Financial Aspects

The renovation was financed by the municipality Zwischenwasser and by the allocation of needs by the Land Vorarlberg. Due to the high score in the municipal building pass, the municipality received 4.0% additional funding for high energy and ecological quality.

Investment Costs
Total investment costs
1.790.000€ (total)
Amount includes: building cost
Running Costs
Lifecycle cost
No

Environment

Life Cycle Analysis
Methodology_used: Calculation of profitability for LED lighting has been carried out
Documents:
2014-11-13-ECO-MA-Gemeinde Zwischenwasser LINCOR_ELEEA.pdf
In order to give you a better service this site uses cookies. Additionally third party cookies are used. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. More information