Early work Sep Ruf

Josef-Martin-Bauer-Str. 17

84405

Dorfen, Germany

Architect

4architekten
München
mail@4architekten.de
+49 089 904 21 39 0

Contact Details

Jan Kurz
STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
jan.kurz@studio-stadt-region.de
+49 089 904 21 39 0

Other Information

Related publications
reconstruction loan corporation, bavarian authoritie for heritage preservation
perspective of the entrance area| copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
The single-family house was built in 1936 by Sep Ruf for the writer Josef Martin Bauer. It consists of two single-story structures with gable roofs, which are arranged in a Z-shape to each other, thus forming an entrance courtyard and a terrace courtyard. The house was acquired by the Ickler family in 2013. In order to be able to use the building as a residential house again, it had to be extensively renovated. For this purpose, a differentiated renovation concept was developed, which provided for specific measures and procedures for the building envelope and the interior respectively. In addition to coordination with the State Office for the Preservation of Historical Monuments, the craftsmen who carried out the work were also closely involved.
Energy performance
140,4 kWh/m2.y

Climate Zone temperate

Altitude 465

HDD 2435

CDD 537

Protection level Listed

Conservation Area:
No

Level of Protection:

Building age 1900-1944

Year of last renovation:
2014

Building use Residential (rural)

Secondary use:
NA

Building occupancy:
Permanently occupied

Number of occupants/users:
4

Building area Net floor area [m²]: 215,9

Building typology:
Detached house

Number of floors:
2

Basement yes/no:
Da

Number of heated floors:
2

Gross floor area [m²]:
226,2

Thermal envelope area [m²]:
335,2

Volume [m³]:
969,3

NFA calculation method:
NGF (de)

Construction type
Brick masonry wall

External finish:
Rendered

Internal finish:
Plastered (on hard)

Roof type:
Pitched roof

+ MORE - LESS
perspective of the entrance area| copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
perspective of the entrance area| copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
historic picture showing the northern view| copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
historic picture showing the northern view| copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
hallway of the top floor | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
hallway of the top floor | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
living room ground floor | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
living room ground floor | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
garden southern side | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
garden southern side | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
entrance area| copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
entrance area| copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
kitchen | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
kitchen | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
bedroom in the ground floor | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
SEE MORE +
bedroom in the ground floor | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
historic picture of the entrance area | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
historic picture of the entrance area | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
historic view of the north side | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
historic view of the north side | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
historic view of the south side | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
historic view of the south side | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
kitchen before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
kitchen before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
entrance area before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
entrance area before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
driveway before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
driveway before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
bedroom in the ground floor before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
bedroom in the ground floor before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
room in the ground floor before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
room in the ground floor before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
garden southside before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
garden southside before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
western facade before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
western facade before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
southern facade before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
southern facade before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
condition before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
condition before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
hallway top floor before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
hallway top floor before the intervention | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
historic bathroom | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung
historic bathroom | copyright, STUDIO | STADT | REGION Architektur & Stadtentwicklung

RENOVATION PROCESS

Architecture

BUILDING DESCRIPTION

The single-family house was built in 1936 by Sep Ruf for the writer Josef Martin Bauer. It consists of two single-story structures with gable roofs, which are arranged in a Z-shape to each other, thus forming an entrance courtyard and a terrace courtyard. The building, of simple construction, featured a number of handcrafted elements, also designed by Sep Ruf, which have survived to the present day, such as a library, dressing room, built-in wardrobes, checkroom and a large bench. In the 1950s, the expression of the building was very much changed by the replacement of the windows changed. Probably since the 1990s, the building was vacant. During this time, urgently necessary measures for the preservation of the building were omitted. The building was therefore in a neglected condition. The garden was completely overgrown. Due to the no longer functioning roof drainage and damage to the verge had caused severe consequential damage to the exterior and interior plaster. Due to frost damage, most of the radiators and individual pipes were damaged. The electrical installation was no longer functional.
Urban context
The house in a side street is located in the northern part of Dorfen, a town with about 13500 inhabitants. Therefore, the location can be classified as rural. The building is located opposite a school as well as a sports field.

HERITAGE SIGNIFICANCE

ELEMENTS WORTHY OF PRESERVATION
The external design elements, such as the flush window connection and the scarce formation of eaves and verge without roof overhangs, were conserved and preserved in the renovation process. In addition, the wooden box and round windows were also recreated according to old windows still preserved. All these measures restore the original image of the house.
Heritage Value Assesment
The Josef Martin Bauer House is one of the early works of Sep Ruf, who was a German architect and designer. With his buildings, described in professional circles as light in appearance, he left his mark on German post-war architecture and is regarded as a facilitator of modern architecture in Germany oriented towards international models. He became known for the construction of the Academy of Fine Arts Nuremberg, the construction of the New Maxburg in Munich together with Theo Papst and the bungalow of the chancellor in Bonn. Josef Martin Bauer was a German writer and radio playwright. In his most famous novel, As Far as the Feet Will Carry (1955), Bauer retells the story of a returnee to Russia, long generally believed to be true. The book was filmed twice and translated into 15 languages.
Heritage Assessment Files

State of repair

Conditions of the envelope
The building had probably been vacant since the 1990s. During this time, urgently necessary measures for the preservation of the building were omitted. The building was therefore in a neglected neglected condition. The garden was completely overgrown. Due to the no longer functioning roof drainage and damage to the verge had caused severe consequential damage to the exterior and interior plaster. and interior plaster. Due to frost damage, most of the radiators and individual pipes were damaged. The electrical installation was no longer functional.
Description of pre-intervention building services
Before the renovation, there was already running water as well as electrical and heating installations. However, most of the pipes were damaged by frost and the electrical lines also had to be replaced.

Aim of retrofit

Renovation
The aim of the renovation was to make the building habitable again for the Ickler family. Therefore, numerous installations were replaced due to damage. Only minor changes were made to the floor plan. High priority was given to the energetic upgrading with the most complete preservation of the original interior fittings and the original interior surfaces such as tiles, stone and wooden floors. At the same time, later changes to the building (windows, parquet) were reversed and the building was brought back to its original state.
Lessons learned
The special feature of this project was the implementation of full thermal insulation in a listed building with the help of good planning and good reasoning based on thermal bridge simulations.
Stakeholders Involvement
Public sector
Architect
4architekten
München
mail@4architekten.de
Tel.+49 089 904 21 39 0
Energy Consultant
Prof. Friedemann Zeitler
Alpenstr. 7 82377 Penzberg
mail@zeitler.info
Tel.+49 88 561 088
Tools used
Was the renovation process done following a specific methodology? Refurbishment to achieve the standard: KfW Efficiency House Monument
Energy calculation Energetische Gebäudebilanzierung mit einer Bilanzierungssoftware nach DIN V 4108-6/4701-10.
Hygrothermal assessment -
Life Cycle Analysis (LCA) -
Other Wärmebrückensimulationen

RETROFIT SOLUTIONS

External Walls

Masonry wall

Masonry wall

A 60mm thickness of Multipor (mineral foam) insulation was applied. This preserves the image of the house almost unchanged, but also achieves a better insulation value.

Due to this intervention, the external appearance is hardly changed and the original house can be combined with modern living standards.

U-value (pre-intervention) [W/m2K]: 1,42 W/m²K U-value (post-intervention) [W/m2K]: 0,49 W/m²K
More Details
Original wall build-up
Render - Putz:
30 mm
Brick - Bestandsmauerwerk; Hochlochziegel:
380 mm
Plaster - Putz:
20 mm
Retrofitted wall build-up
Plaster - Kalkzementputz:
15mm
Insulation - Multipor (Mineralschaum) Dämmung:
60 mm
Brick - Bestandsmauerwerk; Hochlochziegel:
380 mm
Plaster - Kalkgipsputz:
20 mm


Windows

Wooden box windows with shutters

Wooden box windows with shutters

Many of the original windows were replaced with aluminum windows in the 1960s. These were again replaced by wooden box windows with shutters, which were made to resemble the original windows. In all box windows, the inner sashes were equipped with 2-pane thermal insulation glazing and fitted with sealing lips.

The original wooden box windows were left to the executing company as a reference for the new windows to be installed. Thus, the windows were created according to the old model and fit into the original image of the house, but offer the current state of the art and modern comfort.

Existing window U-value Glass [W/m2K]: 2,7 New window U-value Glass[W/m2K]: 0,8 Existing window U-value Frame [W/m2K]: 1,4 New window U-value Frame [W/m2K]: 1,4
More Details
Existing window type Box-type window
Existing glazing type Double
Existing shading type Outer shutter
Approximate installation year 1936
New window type Box-type window
New glazing type Double
New shading type Outer shutter
New window solar factor g [-] 0,5

Other interventions

ROOF

GROUND FLOOR

ROOF

The roof was fitted with between- and on-rafter insulation to meet energy standards. In addition, the roof covering was replaced and a sub-roof was installed.

The appearance of the roof was hardly changed by the interventions. The decisive design elements, such as the tight formation of the eaves and verge without roof overhang, were preserved.

U-value (pre-intervention) [W/m2K] 1,16 U-value (post-intervention) [W/m2K] 0,23
More Details
Original roof build-up
Tiles - Ziegel:
60 mm
Other - Lattung:
40 mm
Other - Sparren (Dachtragwerk):
140 mm
Other - Bretterschalung:
20 mm
Retrofitted roof build-up
Tiles - Ziegel:
60 mm
Other - Lattung:
40 mm
Other - Konterlattung:
40 mm
Other - Dämmung:
52 mm
Other - Zwischensparrendämmung :
140 mm
Other - Holzwolle Leichtbauplatte:
20 mm
GROUND FLOOR

Basement ceiling insulation was installed in the basement areas. In large parts of the building, a parquet floor that was applied later was removed and the original wooden floor was exposed again.

Since the basement rooms are only subordinate storage rooms, the basement ceiling insulation does not affect the actual appearance of the house. The exposed old wooden floors led to an upgrade of the interior appearance.

U-value (pre-intervention) [W/m2K] 1,2 U-value (post-intervention) [W/m2K] 0,32
More Details
Original groundfloor build-up
Concrete slab - Beton:
200 mm
Other - Holzdielen:
40 mm
Other - Parkett :
10 mm
Retrofitted groundfloor build-up
Insulation - Polystyroldämmung:
80 mm
Concrete slab - Beton:
200 mm
Other - Holzdielen:
40 mm
Other - Parkett:
10 mm

HVAC

HEATING

DOMESTIC HOT WATER

HEATING

Change from oil boiler to local heating (biomass heating plant) of the school across the street.

More Details
New primary heating system
New system type Local heating
Fuel Biomass
Distribuition system Radiators
Nominal power n.a. kW
DOMESTIC HOT WATER

Change from oil boiler to local heating (biomass heating plant) of the school across the street.

More Details
New DHW system
Type Local heat
Hot_water_tank Da
With heat recovery No

RENEWABLE ENERGY SYSTEMS

Biomass

Biomass

Connection to the existing local heating network (biomass heating plant of the school opposite)

A local heat transfer station was installed.

More Details
Biomass System
Type Logs
Storage size
Origin of biomass local
Overall yearly production kWh

Energy Efficiency

Energy Performance
Energy performance certificate: KfW-Award for heritage and energy https://www.kfw.de/KfW-Konzern/F%C3%B6rderauftrag-und-Geschichte/KfW-Awards/KfW-Award-Bauen/KfW-Award-2017/5.-Platz-2017/
Voluntary certificates: No
Energy Use
Heating
Primary Energy 31,1 kWh/m2.y
Consumption_estimation_Before: 352,4 kWh/m2.y
Consumption_estimation_After: 140,4 kWh/m2.y

Primary Energy
Consumption_estimation_Calculation_method: NA
Consumption_estimation_Including_DHW: Da
Consumption_estimation_Before: 390,8 kWh/m2.y
Consumption_estimation_After: 31,1 kWh/m2.y

Costs

Investment Costs
Total investment costs
1.797 euro (per m2)
Running Costs
Lifecycle cost
No

In order to give you a better service this site uses cookies. Additionally third party cookies are used. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. More information