Giatla house

Kalkstein 154

9932

Innervillgraten, Austria

Architect

Arch. DI Reinhard Madritsch & Robert Pfurtscheller
Anton Rauch Straße 18*5, 6020 Innsbruck, AT

Owner

Dr. Martin Steinlechner

User

Benjamin Schaller
Kalkstein 152, 9932 Innervillgraten - Osttirol, AT
benjamin.schaller@alfenalm.at

Contact Details

Pavel Sevela
Universität Innsbruck - Arbeitsbereich Energieeffizientes Bauen
pavel.sevela@uibk.ac.at
+436603799585

Other Information

Visits
http://www.giatla.at/

Related publications
https://www.madritschpfurtscheller.at/projekte/projekt/giatla-apartmenthaus-in-einem-alten-bauernhaus-als-umnutzung/
© Lukas Schaller
The Giatla house, a 300-year-old farmhouse typical of the region, had been neglected and was in a very devastated condition. There were some indications that the house was sliding down the slope. A new use as a holiday apartment and a careful intervention has brought this building back to life.
Energy performance
65,4 kWh/m2.y

Climate Zone Dfc

Altitude 1641

HDD 6029

CDD 185

Protection level Not listed

Conservation Area:
No

Level of Protection:
Kein offizieller Schutz, der Bauherr schützte das Gebäude selbst

Building age 1600-1700

Year of last renovation:
2015

Building use Hotel/Restaurant

Secondary use:
4 vacation apartments

Building occupancy:
Discontinuous occupancy (i.e. holiday home)

Number of occupants/users:
12

Building area Net floor area [m²]: 236,0

Building typology:
Detached house

Number of floors:
3

Basement yes/no:
Da

Number of heated floors:
3

Gross floor area [m²]:
0,0

Thermal envelope area [m²]:
629,0

Volume [m³]:
718,0

NFA calculation method:
NGF (de)

Construction type
Solid timber wall

External finish:
Exposed woodwork

Internal finish:
Exposed woodwork

Roof type:
Pitched roof

+ MORE - LESS
© Lukas Schaller
© Lukas Schaller
South fasade, © Lukas Schaller
South fasade, © Lukas Schaller
Eastfasade, © Lukas Schaller
Eastfasade, © Lukas Schaller
East/Nordfasade, © Lukas Schaller
East/Nordfasade, © Lukas Schaller
Interior, © Lukas Schaller
Interior, © Lukas Schaller
Sauna, © Lukas Schaller
Sauna, © Lukas Schaller
© Lukas Schaller
© Lukas Schaller
© Lukas Schaller
SEE MORE +
© Lukas Schaller
© Lukas Schaller
© Lukas Schaller
© Pavel Sevela
© Pavel Sevela
South fasade - Before the renovation, © Arch. DI Reinhard Madritsch
South fasade - Before the renovation, © Arch. DI Reinhard Madritsch
©Arch. DI Reinhard Madritsch
©Arch. DI Reinhard Madritsch
©Arch. DI Reinhard Madritsch
©Arch. DI Reinhard Madritsch
© Peter Knapp 1993
© Peter Knapp 1993
© Peter Knapp 1993
© Peter Knapp 1993
© Peter Knapp 1993
© Peter Knapp 1993
© Peter Knapp 1993
© Peter Knapp 1993
© Peter Knapp 1993
© Peter Knapp 1993
© Peter Knapp 1993
© Peter Knapp 1993
© Peter Knapp 1993
© Peter Knapp 1993
© Peter Knapp 1993
© Peter Knapp 1993
© Peter Knapp 1993
© Peter Knapp 1993
cook stove, © Peter Knapp 1993
cook stove, © Peter Knapp 1993
© Peter Knapp 1993
© Peter Knapp 1993
Documentation Giatla, UNI Innsbruck, Peter Knapp 1993
Documentation Giatla, UNI Innsbruck, Peter Knapp 1993

RENOVATION PROCESS

Architecture

BUILDING DESCRIPTION

The Giatla house, a 300-year-old farmhouse typical of the region, but empty, is situated in the hamlet of Kalkstein, about 4.5 km from the centre of Innervillgraten at an altitude of 1625 m.
Urban context
The farm is located in the middle of a group of 8 houses and was probably built in 1682. The year 1682 is found on the groundfloor on a door in the area of the old kitchen and was built over the entrance door during the renovation. A second date was found in the old ridge with 1865, the piece is now used in the loft/attic. The assumption is that the farm was originally built in 1682, then expanded in 1865, finally renovated in 2014/15.

HERITAGE SIGNIFICANCE

ELEMENTS WORTHY OF PRESERVATION
The building proportions, the wooden roof with clapboards, original small windows with old uneven glass, the solid timber walls with dovetail notches, balconies, wheel with transmissions in the attic (used in the past to transfer the energy of the water from the stream to run machines in the building).
Heritage Value Assesment
The block construction corresponds to the type of the valley. However, there is a special feature that needs to be mentioned. At first sight of the house one assumes that both the cellar and the front part of the ground floor are bricked. But the ground floor is, except for a small part, timbered and only plastered on the outside. This is clearly visible at the east corner, where a part of the cellar masonry has collapsed inwards and a part of the block walls above has been exposed. Above the cellar there are 3 more floors rising above a total height of approx. 10 meters (ridge height). The ground floor only has the Söller on the front side, the upper floor on the south and the west side. On the east side a ramp leads from the street to the entrance in the common area. The original floor plan of this house also corresponds to the typical floor plan of the Villgrater house. In contrast to the Högger Hof, the Gietler Hof is a so-called 'simple house', with only a parlour and kitchen on either side of the Labe and a bedroom on the upper floor. However, the courtyard was extended to the east a few decades ago and today there is an additional chamber next to the parlour, or in the cellar and an additional room on the upper floor. On the north side of the house there were 2 granaries under the large eaves, which were also designed in block construction. These were built by the owners some years ago worn. Also the ceilings and some partition walls in the living part of the house were torn down.
Heritage Assessment Files

State of repair

Conditions of the envelope
The building was empty before the renovation and was in a very devastated condition, and there were indications that the house was moving down the slope.
Description of pre-intervention building services
In the house there was a tiled stove for heating and a cook stove for cooking. The house also had drinking water.

Aim of retrofit

Renovation
The entire building is supported, strengthened and stabilized by means of strip foundation slabs. In the area of the cellar, two rooms are used in succession as a workshop and (wine) cellar. On the ground floor and upper floor, four vacation apartments with four bathrooms were built while retaining the existing (wooden) structure. The former arcade will remain original. At the same time, the house in the area of the north-west corner receives another new staircase, which serves the entire new development. Furthermore, a sauna with a fresh air room will be built in the attic above the area of the arcade, accessible via the new staircase. (Madritsch)
Was there any change of use?
The farmhouse was converted into an apartment house with 12 beds.
Lessons learned
The project began around the idea of a "house within a house" and thanks to the architect's great commitment and precise planning, the ideas soon began to appear realistic. It was crucial to work closely with local craftsmen and to be on site to take care of the details of the execution.
Stakeholders Involvement
Private Sector
Andreas Gardener
Außervillgraten 204, 9931 Außervillgraten, AT
Architect
Arch. DI Reinhard Madritsch & Robert Pfurtscheller
Anton Rauch Straße 18*5, 6020 Innsbruck, AT
Energy Consultant
Reinhard Hutter
Hauptplatz 1, 9754 Steinfeld, AT
Tools used
Was the renovation process done following a specific methodology? No
Energy calculation Energieausweis / Energy Performance Certificate (Zehentmayer Software GmbH)
Hygrothermal assessment no
Life Cycle Analysis (LCA) Die Materialien und die Art und Weise des Bauens waren meist traditionell mit dem Prosepkt einer sehr langen Lebensdauer. / The materials and the way of building were mostly traditional with the prospect of a very long life.
Other 3D Design in Rhinoceros

RETROFIT SOLUTIONS

External Walls

Log construction

Log construction

Log construction in the log construction with interim insulation

The old façade was preserved as far as possible. Inside, a new eight-centimetre thick wall structure has been created, which blends into the old walls or wooden walls like a new block. Between the old and the new building the insulation and vapur barier was inserted, whereby local sheep insulation was used as a natural building material". (Benjamin Schaller)

U-value (post-intervention) [W/m2K]: 0,35 W/m²K
More Details
Original wall build-up
Wood - Holzblockwand:
120 mm
:
0 mm
Retrofitted wall build-up
Wood - Holzblockwand:
120mm
Other - ISOCELL OMEGA Fassadenbahn:
0 mm
Insulation - Lattung dazwischen Schafwolle-Dämmfilz (30 kg/m³):
60 mm
Other - Dampfbremse:
0 mm
Wood - Massivholzplatten (3-Schicht, 5-Schicht) 475 kg/m³:
80 mm


Windows

Single glazed windows

Single glazed windows

New Larch-windows behind the historical windows

The new highly thermally insulating window was placed behind the historic window in the thermal insulation layer from the inside.

Existing window U-value Glass [W/m2K]: 2,2 New window U-value Glass[W/m2K]: 0,6 Existing window U-value Frame [W/m2K]: 5,0 New window U-value Frame [W/m2K]: 1,55
More Details
Existing window type Casement window
Existing glazing type Single
Existing shading type NA
Approximate installation year 1930
New window type Casement window
New glazing type Triple
New shading type NA
New window solar factor g [-] 0,5

Other interventions

ROOF

GROUND FLOOR

MEASURES TO INCREASE AIRTIGHTNESS

ROOF

The shingle roof including the rafters and the round timber battens were replaced in the traditional way. The roof was also thermally insulated in places where there is a heated area underneath.

The roof was built strictly in the traditional way. Bringing the thermal insulation into the roof is less problematic compared to the wall constructions.

U-value (pre-intervention) [W/m2K] 2,8 U-value (post-intervention) [W/m2K] 0,11
More Details
Original roof build-up
Shingles - Schindeleindeckung 3-lagig:
100 mm
Other - Unterkonstruktion - Lattung:
30 mm
Other - Hinterlüftung - Kontralattung:
30 mm
Other - Sparren:
200 mm
Retrofitted roof build-up
Shingles - Schindeleindeckung 3-lagig:
100 mm
Other - Unterkonstruktion - Lattung:
30 mm
Other - Hinterlüftung - Kontralattung:
30 mm
Other - Unterspannbahn:
0 mm
Other - Unterdach (OSB-Platte):
20 mm
Other - Sparren mit Schafwolle-Dämmung 10 cm in Längsrichtung und 8 cm in Querrichtung:
180 mm
Other - Dampfbremse und Dreischichtplatte:
35 mm
GROUND FLOOR

The entire building was raised by means of its wooden log structure, supported only by metal beams. Then the earth volume was removed at a height of about 2 m below the house to make the missing foundation strips. The ground floor slab was then made of concrete and completely thermally insulated so that the floor heating could be fully utilized. The old cellars were filled with earth and new cellars were created on the north side of the house.

Due to their low weight and flexibility, the block constructions can be completely lifted and supported with the usual technical means. This technology is therefore available to every carpentry firm. The disadvantage is the high labour costs, as the craftsmen have to be experienced and the work progresses more slowly. The advantage is that the whole building is preserved in its original state and shape.

U-value (pre-intervention) [W/m2K] 2,8 U-value (post-intervention) [W/m2K] 0,17
More Details
Original groundfloor build-up
Other - Erdreich:
150 mm
Finish - Im Erdgeschoss befand sich ein massiver Holzdielnboden. :
25 mm
Retrofitted groundfloor build-up
Floor joists - Bodenbelag Holz:
20 mm
Concrete slab - Heiz-Estrich:
70 mm
Insulation - Trittschalldämmung:
35 mm
Other - Schüttung (Liapor):
30 mm
Insulation - Dämmung EPS:
200 mm
Damp Proof Membrane - Bitumen-Abdichtung:
4 mm
Concrete slab - Stahlbetonplatte:
250 mm
MEASURES TO INCREASE AIRTIGHTNESS

The "house within a house" concept made it possible to create a new airtight level on the inside of the outer wall.

Airtightness (pre-intervention) [ach@50Pa] 10 Airtightness (post-intervention) [ach@50Pa] 1

HVAC

HEATING

VENTILATION

DOMESTIC HOT WATER

HEATING

The house in its original state was only partially heated by a tiled stove with wood.

After the renovation a boiler for wood pellets was used for space heating and hot wate. The heat is distributed to the rooms via floor heating. The technical room was built in the new extended basement next to the original house, so as not to reduce the space. The reason for the high performance heating is also the energetically extensive wellness area in the building. It is also possible to connect the neighbouring house to this heating system.

More Details
New primary heating system
New system type Stove
Fuel Biomass
Distribuition system Radiating floor
Nominal power 21,8 (1,7kW Pelletenbläser; 63W Umwälzpumpe; 57W Speicherpumpe, 32 Kesselpumpe) kW
VENTILATION

A new central ventilation system with heat recovery, humidity recovery and additional humidifation unit were installed in the building.

The ventilation ducts were led into the wooden floors and walls. As the owner said, the choice of "comfort ventilation air distribution" has resulted in a large number of ducts and a complicated distribution system. Next time he would prefer a simplified distribution system such as the " cascade ventilation principle".

More Details
Original roof build-up New ventilation system
Type ventilation system Centralized
Type flow regime Each room has an air inlet and outlet
Heat recovery Da
Humitidy recovery Da
Nominal power 0,35 kW
Electric power 0,35 kW
Control system CO2 und Feuchtigkeit
DOMESTIC HOT WATER

The hot water is prepared centrally with a wood pellet stove in a central hot water tank and distributed by circulation to all tapping points in the building.

The reason for the high-performance heating is also the energetically extensive wellness area in the building.

More Details
New DHW system
Type with heating system
Hot_water_tank Da
With heat recovery No

RENEWABLE ENERGY SYSTEMS

Biomass

Biomass

See heating system

See heating system

See heating system

More Details
Biomass System
Type Pellet
Storage size
Origin of biomass
Overall yearly production kWh

Energy Efficiency

Energy Performance
Energy performance certificate: SPECIFIC HEATING DEMAND: 65,4 kWh/m2a
Voluntary certificates: No
Energy Use
Documents:
11099_GIATLA Haus (05 2013) mit WRL.pdf
Energy Performance Certificate, ©Reinhard Hutter

Consumption_estimation_After: 65,4 kWh/m2.y

Primary Energy
Consumption_estimation_Calculation_method: Derived from energy bills
Consumption_estimation_Including_DHW: No

Costs

Financial Aspects

The builders said that even the cost of renovation was higher than the cost of a new building. The higher costs were worth it simply because of the charm of a historic building combined with modern technology and interior comfort.

Running Costs
Lifecycle cost
No

In order to give you a better service this site uses cookies. Additionally third party cookies are used. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. More information