House Maurer, Wolfurt

Hofsteigstrasse 33

6922

Wolfurt, Austria

Architect

Baukultur Management Gmbh
Hof 651a, 6867 Schwarzenberg
office@baukulturgmbh.com
+43 5512 6061-0

Owner

Reinhard Maurer
Hofsteigstrasse 33, 692 Wolfurt
reinhard.maurer@htl-bregenz.ac.at

Contact Details

Sabine Erber
Energieinstitut Vorarlberg
sabine.erber@energieinstitut.at
+43 69913120291

Other Information

Related publications
https://www.holzbaukunst.at/events-aktivitaeten/holzbaupreis-2019/objekt/561.html
refurbished house © R. Maurer
The owner managed to renovate the building in a way, which kept the outer appearance. The hole faced and situation of the roof were kept. The main house did not change much while the extension change in function and design to a more modern part of the building. All windows were exchanged by wooden windows, which all have good thermal values. The living area changed from a 4 flat house of 370m² for in average 5 person to a 7 flat house for 12 residents. The heating requirement before renovation was 142 kWh/m²a and could be reduced to a quarter of this. A thermal solar system now supports the former heating system of gas.
Energy performance
35 kWh/m2.y

Climate Zone Cfb

Altitude 416

HDD 2125

CDD 57

Protection level Not listed

Conservation Area:
Da

Level of Protection:
Rheintalhäuser

Building age 1800-1849

Year of last renovation:
1989

Year of previous renovation:
2015

Building use Residential (rural)

Secondary use:
NA

Building occupancy:
Permanently occupied

Number of occupants/users:
12

Building area Net floor area [m²]: 0,0

Building typology:
Tenement (apartments)

Number of floors:
4

Basement yes/no:
Da

Number of heated floors:
4

Gross floor area [m²]:
886,0

Thermal envelope area [m²]:
1370,0

Volume [m³]:
2436,0

NFA calculation method:
NGF (de)

Construction type
Solid timber wall

External finish:
Exposed woodwork

Internal finish:
Exposed woodwork

Roof type:
Pitched roof

+ MORE - LESS
refurbished house © R. Maurer
refurbished house © R. Maurer
refurbished house © R. Maurer
refurbished house © R. Maurer
refurbished house © R. Maurer
refurbished house © R. Maurer
refurbished house © R. Maurer
refurbished house © R. Maurer
refurbished house © R. Maurer
refurbished house © R. Maurer
renovated living area © R. Maurer
renovated living area © R. Maurer
Existing building © R. Maurer
Existing building © R. Maurer
Existing building © R. Maurer
Existing building © R. Maurer
Existing building © R. Maurer
Existing building © R. Maurer
Existing building © R. Maurer
Existing building © R. Maurer
Existing building © R. Maurer
Existing building © R. Maurer
Existing building © R. Maurer
Existing building © R. Maurer
Entrance existing building © R. Maurer
Entrance existing building © R. Maurer
Economic section existing building© R. Maurer
Economic section existing building© R. Maurer
Economic section existing building© R. Maurer
Economic section existing building© R. Maurer
Economic section existing building© R. Maurer
Economic section existing building© R. Maurer
Economic section existing building© R. Maurer
Economic section existing building© R. Maurer
Staircase inventory © R. Maurer
Staircase inventory © R. Maurer
Roof inventory © R. Maurer
Roof inventory © R. Maurer
Tiled stove inventory © R. Maurer
Tiled stove inventory © R. Maurer
renovated living room © R. Maurer
renovated living room © R. Maurer
living room before renovation© R. Maurer
living room before renovation© R. Maurer
Energy consultant Stefan Küng
Energy consultant Stefan Küng

RENOVATION PROCESS

Architecture

BUILDING DESCRIPTION

The house was built in 1835 by the tanner Josef Anton Höfle. The names "Galles´ Hus" or "Roths Hus" used in the village in recent decades refer to the owner in the first half of the 20th century: Gallus Roth (*1871, +1933). Gallus Roth was born in Kennelbach and had learned the craft of a Wagner there. When he married Katharina Greußing from Lauterach in 1897, the newly wed couple moved into the large house in the Spetenlehen district. Here he initially ran a wainwright's workshop and the farm belonging to the house. As in almost every Wolfurter house, he set up an automatic embroidery shop in the years before the First World War, which was later continued by his daughter Fanny. After the First World War and until his death, Gallus Roth ran a "brandy trade" as a sideline to his agriculture. The house was inherited in 1933 by his widow Katharina Roth, born Greußing, and later by her children, who lived in the house all their lives but remained childless. Theresia Roth, the wife of Ambros Flatz, was a sister of Gallus Roth and thus the Flatz family was one of the closest relatives of the childless descendants of Gallus Roth. Therefore, in the 80s, the estate went to Elvira Maurer, born Flatz, who passed it on to her son Reinhard Maurer. In 2015 the building was completely renovated with the support of the community and architect Walter Beer and now offers space for seven apartments and additional storage space in the barn and stable.
Urban context
The building is located in the Obere Straße in Wolfurt, which is protected by a statute. The 19th century buildings, which consist of farmhouses (the so-called Rhine Valley Houses), follow the curved course of the street by placing the large-volume structures close to the street and aligning the ridge lines parallel to the street. House entrances and farm entrances open directly onto the street. This open, unfenced forecourt has a hard surface and appears as an extension of the street space. The roof landscape shows a uniform picture without dormers and roof cuts. Where cross roads branch off - for example in the case of injunctions - there are overlaps in places of houses with transverse gables. In front of the residential part there are kitchen gardens, which are built over low plinth walls with fences to the road.

HERITAGE SIGNIFICANCE

ELEMENTS WORTHY OF PRESERVATION
Excerpt from the statutes of the street: The Obere Straße essentially follows the intersection of slope and valley. Where required by the topography, retaining walls up to 1.50 meters high trace the course of the street on the slope side. The sidewalk on the west side is basically not significantly separated from the roadway and is part of the traffic level. Frequently, fountains are found at the transition from public to private road space. The buildings from the 19th century, which consist of farmhouses (the so-called Rhine Valley Houses), follow the curved course of the road by placing the large-volume structures close to the road and placing the ridge lines parallel - in curves sometimes slightly turned out - were aligned to the road. House entrances and service entrances open directly onto the road. This open, not fenced off forecourt has a hard surface and appears as an extension of the road space. The roof landscape shows a uniform picture without dormers and roof cuts. Where cross roads branch off it comes here and there to Coverages of houses with Cross gables. In front of the residential part there are utility gardens, which are separated from the street by low base walls with attached fences. The few residential houses that were added in the first half of the 20th century are to be classified as special buildings, which appear as representative villa buildings of that time in the midst of typologically corresponding garden plots. Only the residential buildings from the 2nd half of the 20th century, which are usually set back from the street and have a front garden zone are often oriented with the gable façade facing the street and have untypical volumes and roof shapes.
Heritage Value Assesment
The building in the Hofsteigstrasse belongs to an area in Wolfurt in which the buildings are regulated by a statute to protect the building culture in their construction and changeability.
Heritage Assessment Files

State of repair

Conditions of the envelope
The 116-year-old building was heavily worn and had an energy consumption of 25,000kWh per year. Probably it was only partially heated. The typical mixed construction of solid and wooden components was still present. In addition, the house was already divided into three residential units.
Description of pre-intervention building services
The gas condensing boiler was 13 years old and had a nominal output of 50 kW. The hot water was produced by the heating system or with night-time electricity. The heat was distributed via radiators with thermostatic valves.

Aim of retrofit

Renovation
The aim of the refurbishment was to subject the building in the upper street, which is a symbol of the location, to an energetic and visually adapted refurbishment. The complete attic floor was removed. The building now has 7 residential units, 4 of which were already integrated into the building in 1989/90. At that time, no energetic refurbishment had taken place.
Was there any change of use?
In the past, part of the building was a spinning mill. Now it's just apartments.
Lessons learned
Rooms with low ceiling heights could be combined with usable outdoor spaces to create pleasant living situations.
Stakeholders Involvement
Architect
Baukultur Management Gmbh
Hof 651a, 6867 Schwarzenberg
office@baukulturgmbh.com
Tel.+43 5512 6061-0
Conservation Consultant
Barbara Keiler
Amtsplatz 1, 6900 Bregenz
barbara.keiler@bda.gv.at
Tel.+43 676 88325 471
Energy Consultant
Stefan Küng
Feldweg 11, 6922 Wolfurt
beratung@stefankueng.at
Tel.+43 650 490 112 6
Tools used
Was the renovation process done following a specific methodology? No
Energy calculation Energy certificate calculation tool
Hygrothermal assessment No
Life Cycle Analysis (LCA) No
Other No

RETROFIT SOLUTIONS

External Walls

shingled wooden rope with panelling inside

shingled wooden rope with panelling inside

The wooden rope was insulated inside and outside with wooden insulation boards

On the outside a shingle umbrella was used again. The panelling inside was replaced by sheetrock.

U-value (pre-intervention) [W/m2K]: 0,62 W/m²K U-value (post-intervention) [W/m2K]: 0,2 W/m²K
More Details
Original wall build-up
Wood panelling - Wood panelling inside:
15 mm
Air gap - standing layer of air with battens:
30 mm
Wood - giant wooden rope:
120 mm
Wood panelling - Wood shingles:
20 mm
Retrofitted wall build-up
Plaster - Plasterboard 700kg/m³:
15mm
Insulation - Installation level with battens and wooden insulation boards:
50 mm
Wood - giant wooden rope:
120 mm
Other - Steam brake:
0 mm
Insulation - Wood insulation boards between battens:
100 mm
Air gap - Wind seal and rear ventilation with battens:
30 mm
Wood - Wood shingles on formwork:
34 mm


Windows

wooden windows with insulating glass and partly still laminated glass

wooden windows with insulating glass and partly still laminated glass

In the existing building mainly softwood windows with a 110 mm frame were installed. These were replaced by IV 88 profiles in spruce.

The division of the existing windows and shutters has been retained.

Existing window U-value Glass [W/m2K]: 2,9 New window U-value Glass[W/m2K]: 0,6 Existing window U-value Frame [W/m2K]: 1,3 New window U-value Frame [W/m2K]: 1,09
More Details
Existing window type Double window
Existing glazing type Double
Existing shading type Outer shutter
Approximate installation year 1989
New window type Double window
New glazing type Triple
New shading type Outer shutter
New window solar factor g [-] 0,5

Other interventions

ROOF

GROUND FLOOR

MEASURES TO INCREASE AIRTIGHTNESS

ROOF

The previous cold roof was removed and insulated.

From the outside, the roof shape was preserved. A loggia was only integrated into the attached new building section.

U-value (pre-intervention) [W/m2K] 0,89 U-value (post-intervention) [W/m2K] 0,15
More Details
Original roof build-up
Tiles - Tile covering over cold roof:
20 mm
Other - Roof lathing:
40 mm
Slate - Rafters:
160 mm
Retrofitted roof build-up
Tiles - Clay roof tiles:
20 mm
Other - Roof lathing and counter lathing:
90 mm
Shingles - Underroof membrane on full formwork:
24 mm
Other - Isover Multi-Kombi passive house felt Duo between rafters:
160 mm
Other natural stone - Isover wooden building insulation boards between battens:
100 mm
Other - Isocell Airstop vapour barrier:
0 mm
Other - Plasterboard on battens with vertical rear ventilation:
42 mm
GROUND FLOOR

The basement ceiling was renewed. The existing building had a solid wooden ceiling with fill. During the renovation an insulated reinforced concrete ceiling was installed thus increasing the clear height on the ground floor.

The measure increased the residential value and is not visible from outside.

U-value (pre-intervention) [W/m2K] 0,68 U-value (post-intervention) [W/m2K] 0,2
More Details
Original groundfloor build-up
Finish - Plasterboard:
12 mm
Other - Laths:
30 mm
Floor joists - Wooden beams with air gap:
50 mm
Other - Solid wood layer:
30 mm
Floor joists - Wooden beams with fill between the beams:
80 mm
Finish - Wood flooring:
30 mm
Retrofitted groundfloor build-up
Concrete slab - Reinforced concrete ceiling:
140 mm
Insulation - EPS-W 25 23kg/m²:
80 mm
Insulation - Isover footfall sound elements:
20 mm
Other - Fermacell gypsum fibre screed elements:
20 mm
Finish - Floor covering:
10 mm
MEASURES TO INCREASE AIRTIGHTNESS

Windproof levels were installed and connected in the roof and wall structure.

Airtightness (pre-intervention) [ach@50Pa] 2,5 Airtightness (post-intervention) [ach@50Pa] 1

RENEWABLE ENERGY SYSTEMS

SolarThermal

SolarThermal

Solar system on the new building part for hot water

The roof of the old building on the road worthy of protection was not changed.

Roof-integrated version on extension

More Details
SolarThermal System
Type Flat collector
Collector area 17,8 m²
Elevation angle 35,0
Azimuth 64,0
Overall yearly production 6000,0 kWh
Heating_contribuition 0,0 kWh
DHW contribuition 6000,0 kWh
Cooling contribuition 0,0 kWh

Energy Efficiency

Energy Performance
Energy performance certificate: The building has an official Vorarlberg energy certificate.
Voluntary certificates: No
Energy Use
Heating
Primary Energy 42649 kWh/y
Consumption_estimation_Before: 142 kWh/m2.y
Consumption_estimation_After: 35 kWh/m2.y

Primary Energy
Consumption_estimation_Calculation_method: Steady state simulation (e.g. EPC, PHPP)
Documents:
_EAW Hofsteigstrasse 33_Wolfürt_Änderung 6.6.2016.pdf
Energy performance certificate renovation © Stefan Küng
20160425_EAW_59427-Bestand_1.pdf
Consumption_estimation_Including_DHW: Da
Consumption_estimation_Before: 57718 kWh/y
Consumption_estimation_After: 42649 kWh/y
Measured Parameters
Internal Climate
Type_of_monitoring: Punctual
Description: Energy costs for heating and hot water were 2975€ for all residential units in 2019.

Internal Climate

Daylight

The apartments are bright and sunny, as soon as the sun shines they are warmed by the sun.

Acoustic Comfort

Impact sound and structure-borne noise are bad because of the wooden floors, it requires understanding tenants.

Costs

Financial Aspects

No information on construction costs

Running Costs
Total annual energy cost
2975€ (total)

Lifecycle cost
No

In order to give you a better service this site uses cookies. Additionally third party cookies are used. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. More information