Town Hall Burgkunstadt

Vogtei 5

96224

Burgkunstadt, Germany

Architect

Architekturbüro Huth
Dr.-Baur-Siedlung 6a, 96224 Burgkunstadt
info@architektbuero-huth.de
09572 / 79 00 83

Owner

Stadt Burgkunstadt
Vogtei 5, 96224 Burgkunstadt
rathaus@burgkunstadt.de
09572/388-0

User

Stadt Burgkunstadt
Vogtei 5, 96224 Burgkunstadt
rathaus@burgkunstadt.de
09572/388-0

Contact Details

Alexandra Troi
Hochschule Coburg
alexandra.troi@hs-coburg.de

Other Information

Visits
opening hours: Mon+Wed 08:00-12:00 and 13:00-16:00, Thu 08:00-12:00 and 14:00-18:00, Fri 08:00-12:00

Town Hall Burgkunstadt (source: Architekturbüro Huth)
On the site of the former "Altenburg ob Kunstadt", the Burgkunstädter town hall, one of the most beautiful half-timbered houses in Franconia, has formed the town's skyline for over 300 years. In 1689/90, the master of baroque half-timbered construction, Jörg Hoffmann constructed the impressive decorative half-timbered structure on the early medieval masonry base together with master builder Hans Gebelein . After an inadequate restoration in the 1970s, considerable damage was found on the entire building in 2000. The aim of the overall renovation of the old building was to preserve and emphasise the historical value of this important monument and to equip it for the demands of the present day. All structural measures were implemented in close cooperation with the client and the Bavarian State Office for the Preservation of Historical Monuments.
Energy performance
51,222 kWh/y

Climate Zone cfb

Altitude 306

HDD 2682

CDD 464

Protection level Listed

Conservation Area:
Da

Level of Protection:

Building age before 1600

Year of last renovation:
2009

Year of previous renovation:
1979

Building use town hall

Secondary use:
Offices

Building occupancy:
Permanently occupied

Building area Net floor area [m²]: 797,0

Building typology:
Detached house

Number of floors:
6

Basement yes/no:
Da

Number of heated floors:
3

Gross floor area [m²]:
1006,0

Thermal envelope area [m²]:
679,0

Volume [m³]:
1641,0

NFA calculation method:
NGF (de)

Construction type
double-shell sandstone masonry (ground floor + 1st floor), half-timbered building (2nd floor + two-storey roof)

External finish:
Rendered

Internal finish:
Plastered (on hard)

Roof type:
Pitched Roof

+ MORE - LESS
Town Hall Burgkunstadt (source: Architekturbüro Huth)
Town Hall Burgkunstadt (source: Architekturbüro Huth)
east elevation (source: Architekturbüro Huth)
east elevation (source: Architekturbüro Huth)
west elevation (source: Architekturbüro Huth)
west elevation (source: Architekturbüro Huth)
marketplace Burgkunstadt (source: Architekturbüro Huth)
marketplace Burgkunstadt (source: Architekturbüro Huth)
entrance hall (source: Architekturbüro Huth)
entrance hall (source: Architekturbüro Huth)
boardroom (source: Architekturbüro Huth)
boardroom (source: Architekturbüro Huth)
foyer municipal administration (source: Architekturbüro Huth)
foyer municipal administration (source: Architekturbüro Huth)
top floor (source: Sophie Mehner)
SEE MORE +
top floor (source: Sophie Mehner)
attic (source: Sophie Mehner)
attic (source: Sophie Mehner)
Town Hall Burgkunstadt (source: Architekturbüro Huth)
Town Hall Burgkunstadt (source: Architekturbüro Huth)
postcard Burgkunstadt (source: Architekturbüro Huth)
postcard Burgkunstadt (source: Architekturbüro Huth)
wood age dating (source: Architekturbüro Huth)
wood age dating (source: Architekturbüro Huth)
wood age dating (source: Architekturbüro Huth)
wood age dating (source: Architekturbüro Huth)
damage to the carvings (source: Architekturbüro Huth)
damage to the carvings (source: Architekturbüro Huth)
damage to the truss (source: Architekturbüro Huth)
damage to the truss (source: Architekturbüro Huth)
damage to the truss (source: Architekturbüro Huth)
damage to the truss (source: Architekturbüro Huth)
file window (source: Architekturbüro Huth)
file window (source: Architekturbüro Huth)
damage to the roof (source: Architekturbüro Huth)
damage to the roof (source: Architekturbüro Huth)

RENOVATION PROCESS

Architecture

BUILDING DESCRIPTION

The town hall in Burgkunstadt has a typical structure for its age. The basic structure of these city halls is usually based on an elongated rectangular building with a gable roof. They stand freely on the market place and extend over two or three floors. As it was usual at that time, the market hall (today: entrance hall) and the boardroom each take up a whole floor. In Burgkunstadt both the entrance hall on the ground floor and the conference room on the first floor are located in the massive sandstone base. Some of the administrative rooms of the town hall, such as the mayor's office, are located in the half-timbered structure of the 2nd floor. Further office rooms of the administration are located in the annex. The building is particularly characterized by its impressive ornamental half-timbered construction on the east side and the slate panelling on the west side.
Urban context
The town hall is centrally located in the listed „Oberstadt“ of Burgkunstadt. There is a direct neighbourhood to the Regens-Wagner-Foundation Dillingen Josefheim. Together with the market place buildings, the town hall is under ensemble protection.

HERITAGE SIGNIFICANCE

ELEMENTS WORTHY OF PRESERVATION
From the perspective of the market place the first thing that catches the eye is the half-timbered facade built in 1689/90 by carpenter Jörg Hoffmann. The half-timbered storey, designed with detailed woodcarving art, is built on a massive masonry base. It dates back to the early Middle Ages and was first mentioned as the seat of the Count's Office in 1059. In the basement, the town hall has a round-arched entrance to the barrel vaulted cellar. In its previous lifetime, the building has already accommodated several uses. For example, it served as the seat of the count (1059), as the seat of the castellan, and eventually a brewery with taproom was also housed in the vaulted cellar (1462). Finally, since 1689 the town hall of Burgkuntstadt has been located there.
Heritage Value Assesment
The hole town hall is listed for preservation. As Burgkunstadt identifies itself with the decorated half-timbered fascade and as it is desgined by a famous master builder, it is espacially worth protecting. In contrast to that, the massiv stone base is protected particularly because of its age.

State of repair

Conditions of the envelope
After the city hall had been fundamentally renovated in 1978-1980, one already noticed in 2000 that the infill of the framework was partially loose. For that reason detailed examination were carried. The result was frightening. Since the wrong materials were used in some cases during the first renovation, such as bricks for the infill, as well as paint and plaster that was not open to diffusion, moisture and rot, damage occurred especially on the half-timbered construction and the roof. In addition, the connections of the ceilings and the roof were partially poorly executed; so that the result was a reduction in stiffening. Furthermore, the investigations revealed a pollution burden in the wooden components, which were so drastic especially in the extension, that it was completely torn down and replaced. Another problem was the lack of airtightness, which meant that when it rained moisture could reach into the rooms. In winter, draughts in the rooms sometimes created room temperatures of 15°C.
Description of pre-intervention building services
The town hall was heated by an electric storage heating system. The individual rooms were equipped with radiators and the entrance hall had floor heating. Due to the high floor construction, however, it was very sluggish. A ventilation system was lacking.

Aim of retrofit

Renovation
The primary aim of the renovation was to repair the damage already done in order to make the room usable again and to prevent future damage. Particular attention was also paid to preserving the ornamental half-timbered facade.
Lessons learned
There was no special experience, as the renovation process itself has already been one. Every renovation of an old building brings its own challenges, some of which first arise on the construction site. For example, at Burgkunstadt Town Hall, despite extensive preliminary investigations, a considerable level of contamination was detected during the construction phase, which resulted in the complete gutting of the ceilings.
Stakeholders Involvement
Public sector
Stadt Burgkunstadt
Vogtei 5, 96224 Burgkunstadt
rathaus@burgkunstadt.de
Tel.09572 / 388 0
Research Development
Hofmann Erhalten & Gestalten
Bergstr. 4, 96167 Königsfeld
info@hofmann-erhalten-gestalten.com
Tel.09207 / 9500
Architect
Architekturbüro Huth
Dr.-Baur-Siedlung 6a, 96224 Burgkunstadt
info@architektbuero-huth.de
Tel.09572 / 79 00 83
Conservation Consultant
Bayr. Landesamt für Denkmalpflege
Schloss Seehof 1, 96117 Memmelsdorf
DST_Seehof@blfd.bayern.de
Tel.0951 / 4095 0
Structural Engineer
Ingenieurbüro Burges + Döhring
Schlehenbergstr. 1, 95448 Bayreuth
info-bt@bdingenieure.de
Tel.09209 / 982 0
Services Engineer
Ingenieurbüro Reichenbach & Henkel
Tiefe Gasse 28, 96224 Burgkunstadt - Kirchlein
info@rh-ing.de
Tel.09572 / 3818 0
Other
Institut für Gebäudeanalyse (Bauphysik)
München
Other
Restaurator Norbert Lenk
Langfeldstraße 23, 91077 Neunkirchen am Brand
n.lenk@t-online.de
Tel.09134 / 909012
Tools used
Was the renovation process done following a specific methodology? No
Energy calculation Der Energieberater 5.10 - Hottgenroth Software

RETROFIT SOLUTIONS

External Walls

half-timbering 2nd floor

massive masonry ground und first floor

half-timbering 2nd floor

In the course of the renovation, the previous infill was completely removed. Afterwards, the timber-work was repaired. The new infill was lined with special lightweight clay bricks from Claytec. In addition, internal lightweight clay insulation boards were installed to improve the insulation performance. Today, the wall temperature control is achieved by means of a wall heating system embedded in clay plaster. The wood carvings were repaired in a manner appropriate to the monument by filling them with a special wood crack paste from the Caparol company. Then all wooden elements were painted with a linseed oil paint.

During the refurbishment in 1970, a colour scheme in brown tones had been chosen. However, since the non-diffusion-open paint had caused some damage, it was completely removed in the course of the current renovation. In close cooperation with the monument conservation authorities and after an extensive research and investigations on the building, it was possible to determine the original colour shade applied by Jörg Hoffmann

U-value (post-intervention) [W/m2K]: 0,77 W/m²K
More Details
Original wall build-up
:
0 mm
Retrofitted wall build-up
Plaster - Oberputz (Lehmglätte):
3mm
Plaster - Lehmputz mit Gewebe (zweilagig):
10 mm
Plaster - Grundputz (Lehm):
20 mm
Brick - Leichtlehmsteine mit Blähglas:
55 mm
Other - Leichtlehmmasse:
70 mm
Brick - Lehmsteine:
115 mm
Render - Putzmörtel (Kalk):
20 mm
massive masonry ground und first floor

In order to improve the statics of the massive basement floor, the affected components were needled and grouted on the one hand. On the other hand, the floor slabs were structurally integrated. There were no energy-saving measures carried out on the masonry walls. Since the building was divided into different temperature zones and the ground floor only has a low temperature, the temperature losses are limited due to the poor U-value of the wall. The savings could not be taken into account in the standardized calculations according to the EneV, which is why the losses in the ground floor are relatively high in the verification. However, if one assumes that only a target temperature of 16° is reached there, the losses would be approx. 70% lower.

U-value (pre-intervention) [W/m2K]: 1,56 W/m²K U-value (post-intervention) [W/m2K]: 1,56 W/m²K
More Details
Original wall build-up
Plaster - Putzmörtel (Kalk):
15 mm
Stone - Sandsteinmauerwerk:
1000 mm
Render - Putzmörtel (Kalk):
20 mm
Retrofitted wall build-up
Plaster - Putzmörtel (Kalk):
15mm
Stone - Sandsteinmauerwerk:
1000 mm
Render - Putzmörtel (Kalk):
20 mm
:
0 mm


Windows

box window

box window

The existing box-type windows were completely replaced in the renovation process. In addition, they were equipped with sun protection.

From an energy point of view, insulating glazing was to be installed, although this did not comply with the guidelines of the heritage office. For this reason, a classic drawn glass from the Schott company was used for the exterior panes of the insulating glass windows. This is characterised by its uneven surface, which is created by using the Fourcault method in the manufacturing process. So the original appearance of the façade could be retained.

Existing window U-value Glass [W/m2K]: 3,0 New window U-value Glass[W/m2K]: 1,3 Existing window U-value Frame [W/m2K]: 0,0 New window U-value Frame [W/m2K]: 0,0
More Details
Existing window type Box-type window
Existing glazing type Single
Existing shading type NA
Approximate installation year 1979
New window type Casement window
New glazing type Double
New shading type Inner shutter
New window solar factor g [-] 62,2

Other interventions

ROOF

GROUND FLOOR

OTHER

MEASURES TO INCREASE AIRTIGHTNESS

ROOF

Due to the existing damage and the lack of static stability, the affected components were removed and supplemented or completely replaced. Furthermore, the connections between the roof and the wall were strengthened in order to sufficiently reinforce the supporting structure. Yet, energetic measures were not implemented at the truss. Hence, the new ceiling above the 2nd floor serves as the upper finish of the thermal envelope. Since the attic is not used, the floor structure here could be ventilated to prevent moisture damage.

Due to the pollution burden, most of the ceilings were dismantled and replaced by new constructions. Elements important for the preservation of monuments, such as the planks of the plank ceiling and the exposed formwork, were retained. After cleaning, these components were given a special coating that traps the pollutants, but otherwise remains vapour-permeable. In the general process, as much as possible of the historical structure was preserved during the constructional interventions.

U-value (post-intervention) [W/m2K] 0,22
More Details
Original roof build-up
Retrofitted roof build-up
Other - Dielung:
28 mm
Other - ruhende Luftschicht mit Konterlattung:
60 mm
Other - Mineralfaserdämmung:
120 mm
Other - BFU-Platte:
35 mm
Other - Dämmschüttung:
80 mm
Other - Dampfbremse:
2 mm
Other - Konstruktionsholz:
45 mm
GROUND FLOOR

The floor structure was retained. However, since the existing underfloor heating was very sluggish due to the high floor construction, the entrance hall was supplemented with a baseboard heating system.

-

More Details
Original groundfloor build-up
Retrofitted groundfloor build-up
OTHER

Another energy-saving measure was the differentiation of the building into its various usage zones. The individual areas, such as the entrance hall, conference room and administrative rooms, were divided into different temperature zones. This classification was then used to develop appropriate energy-related measures.

So unused areas, such as the roof truss and the vaulted cellar, could be preserved in their original form.

MEASURES TO INCREASE AIRTIGHTNESS

To ensure better airtightness, all new constructions were made airtight and the corresponding joints were specially sealed. The connections were sealed with sealing tapes.

Airtightness (pre-intervention) [ach@50Pa] 0 Airtightness (post-intervention) [ach@50Pa] 0

HVAC

HEATING

VENTILATION

DOMESTIC HOT WATER

HEATING

Before the renovation, the town hall was supplied with electric storage heating. The two new gas condensing boilers heat both the historic old building and the new extension. The heating system is located in the technical room on the first floor together with the ventilation system.

-

More Details
New primary heating system
New system type Condensing
Fuel Gas
Distribuition system Radiating wall
Nominal power 45 kW
VENTILATION

As a result of the renovation, the town hall received a ventilation system that supplies the administrative rooms on the 2nd floor.

-

More Details
Original roof build-up New ventilation system
Type ventilation system Centralized
Type flow regime
Heat recovery Da
Humitidy recovery
Nominal power kW
Electric power kW
Control system
DOMESTIC HOT WATER

Hot water is generated by decentralized instantaneous water heaters.

-

More Details
New DHW system
Type decentral boiler
Hot_water_tank No
With heat recovery No

Energy Efficiency

Energy Performance
Energy performance certificate: An energy saving certificate according to EnEV 2004 from 2008 is available.
Voluntary certificates: No
Energy Use
Heating
Primary Energy 112,5 kWh/m2.y
Consumption_estimation_After: 51,222 kWh/y

Primary Energy
Consumption_estimation_Calculation_method: NA
Consumption_estimation_Including_DHW: Da
Consumption_estimation_After: 112,5 kWh/m2.y

Costs

Financial Aspects

The renovation of the old building and the construction of the extension were financed with the help of various grants: Städtebauförderung: 200.000€ E-Fond (Denkmalpflege): 230.000€ Oberfrankenstiftung: 266.000€ Bayer. Landestiftung: 150.00€

Investment Costs
Total investment costs
3 Mio. € (total)
Amount includes: The investment costs include both the €1.8 million for the renovation of the old building and the €1.2 million for the new building.
Running Costs
Lifecycle cost
No

In order to give you a better service this site uses cookies. Additionally third party cookies are used. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. More information